Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: «Το Παρίσι δεν μπορεί να υποδεχθεί όλον τον κόσμο»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σκλήρυνε πρόσφατα τους τόνους για την μετανάστευση, έκρινε ότι “η Γαλλία δεν μπορεί να υποδεχθεί όλον τον κόσμο, αν θέλει να τον υποδέχεται καλά”, μερικές ημέρες πριν από κοινοβουλευτική συζήτηση που θα γίνει για το θέμα αυτό.

“Για να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε όλον τον κόσμο αξιοπρεπώς δεν θα πρέπει να είμαστε μια υπερβολικά ελκυστική χώρα”, πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Europe 1 από τη Νέα Υόρκη και η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε επίσης έκκληση “να είμαστε ανθρώπινοι και αποτελεσματικοί” και “να βγούμε από ορισμένες θέσεις στις οποίες έχουμε εγκλωβιστεί”, μεταξύ “ήσυχης συνείδησης” και “σκληρών λαθών”, πριν από μια συζήτηση για τη μετανάστευση που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στην Εθνοσυνέλευση και στις 2 Οκτωβρίου στη Γερουσία.

“Θα ήταν σφάλμα να πούμε ότι η κατάσταση με τη μετανάστευση είναι ένα ζήτημα ταμπού ή ότι κατά κάποιον τρόπο μπορούμε να το θέσουμε μόνον όταν υπάρχουν κρίσεις”, σημείωσε ο Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι “η Γαλλία ήταν ανέκαθεν μια χώρα μετανάστευσης” και σημειώνοντας ότι θέλει να προσεγγίσει τη συζήτηση αυτή με “εξαιρετικά ήρεμο” τρόπο.

Ο Μακρόν αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού αυτών που ζητούν άσυλο, λόγω μιας ανεπαρκούς συνεργασίας στην Ευρώπη και μιας “αποτυχίας” των επαναπροωθήσεων στα σύνορα.

Η Γαλλία κατέγραψε πέρυσι μια αύξηση 23% αυτών που ζητούν άσυλο, έχοντας κυρίως αλβανικούς και γεωργιανούς φακέλους, τους οποίους οι αρχές κρίνουν σε μεγάλο βαθμό ότι δεν αιτιολογούνται.

Εδώ και πολλούς μήνες, ο Μακρόν έχει προτάξει την βούλησή του να μην αφήσει το ζήτημα της μετανάστευσης στη δεξιά και την ακροδεξιά, υπονοώντας μια έλλειψη ισορροπίας στην Ευρώπη σε βάρος της Γαλλίας και μια τύφλωση ενός μέρους της πολιτικής τάξης όσον αφορά το ζήτημα αυτό.

Ενώ απομένουν ακόμη μερικοί μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο και είναι οι πρώτες που θα διεκδικήσει το πολύ νεαρό προεδρικό κόμμα Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM), ο Γάλλος πρόεδρος είχε ήδη καλέσει την περασμένη εβδομάδα το κόμμα του να αποφύγει να είναι ένα “κόμμα της αστικής τάξης”, που αγνοεί τα λαϊκά στρώματα, τα οποία αντιμετωπίζουν πιο άμεσα τις συνέπειες της μετανάστευσης και αποπλανώνται από την ακροδεξιά.

Η δυσανασχέτηση απέναντι σε μια “μεγαλύτερη μετανάστευση” είναι σαφώς μεγαλύτερη μεταξύ των λεγόμενων λαϊκών τάξεων. Ως εκ τούτου, το 88% των εργατών και το 64% των υπαλλήλων δηλώνουν ότι “υπάρχουν υπερβολικά πολλοί ξένοι στη Γαλλία”, έναντι μόνον ενός ποσοστού 41% των στελεχών, σύμφωνα με το ετήσιο βαρόμετρο Ipsos/Sopra Steria. Συνολικά επίσης το 64% των Γάλλων έχει την εντύπωση ότι “δεν αισθάνεται πλέον ότι βρίσκεται στο σπίτι του όπως παλιά” στη Γαλλία.

Η ακροδεξιά, ο Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει κάνει λάβαρό της το μεταναστευτικό, προκρίθηκε για άλλη μια φορά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2017, φέρνοντας την αρχηγό της αντιμέτωπη σε αυτές με τον Μακρόν.

Σπήλιος Τσακίρης