Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
01.08.2021

Κρήτη: Η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων απέτρεψε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στον Κισσό Αγίου Βασιλείου, με μικρά και μεγάλα οχήματα και είχαν στήσει μπλόκα, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων.

Η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Αγίου Βασιλείου έφερε αποτελέσματα καθώς τα επτά φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες που είχαν σταθμεύσει στις Μοίρες, έκαναν αναστροφή και επιστρέφουν στο λιμάνι της Σούδας. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στον Κισσό Αγίου Βασιλείου, με μικρά και μεγάλα οχήματα και είχαν στήσει μπλόκα, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ζητηθεί από τον τοπικό Δήμο Αγίου Βασιλείου έγκριση για διέλευση υπερμεγέθων οχημάτων έως το αιολικό πάρκο Κοπρινό για την μεταφορά και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών. Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 έχει επισημάνει ότι «σεβόμενος την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ο Δήμος θα αντισταθεί από κοινού με την τοπική κοινωνία με κάθε νόμιμο τρόπο σε ένα οικολογικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό».

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ταταράκης, ο Δήμος θα καταθέσει άμεσα ασφαλιστικά μέτρα κατά της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» για να μην περάσουν τα οχήματα. Η απόφαση, τόνισε ο κ. Ταταράκης δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και τεχνική. «Υπάρχει κίνδυνος με τη διέλευση των βαρέων οχημάτων από τα χωριά. Έτσι, τώρα καταθέτουμε ασφαλιστικά μέτρα για να αποτρέψουμε τη διέλευση των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες», ανέφερε στον TeamFm ο ίδιος.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο κατασκευάσθηκε πριν χρόνια, όταν δεν ήταν ακόμα γνωστές οι επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία. Ελάχιστοι γνώριζαν τότε ότι το ασταθές ρεύμα που παράγουν τα αιολικά δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει χωρίς υποστήριξη από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που αντί να μειώνονται αυξάνονται όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται, ακριβαίνοντας την τιμή του ρεύματος και γεμίζοντας με τις επιδοτήσεις υπέρ των ΑΠΕ τις τσέπες των “επενδυτών”.

Αν και οι αποστάσεις από τον οικισμό είναι απαγορευτικές με βάση τη νομοθεσία, ζήτημα για το οποίο έχει αποφανθεί και το ΣτΕ, εντούτοις η προσπάθεια της εταιρίας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για την επέκταση του αιολικού πάρκου συνεχίζονται. μάλιστα τον Μάρτιο του 2020 εκπρόσωποι τοπικών φορέων από την Αδρακτο και τα γύρω χωριά είχαν καταγγείλει στην «Εφ.Συν.» πως η εταιρία είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει τη συναίνεσή τους με υπέρογκες χορηγίες και ανταλλάγματα.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.