Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Τεχεράνη μπορεί να επαναφέρει τους περιορισμούς

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι μπορεί να επαναφέρει τα αυστηρά μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, καθώς ανακοίνωσε περισσότερους από 100 θανάτους για δεύτερη ημέρα στη σειρά.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί ανακοίνωσε 113 επιπλέον θανάτους που οφείλονται στην ασθένεια Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 8.950 ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο Ιράν μετά την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων μόλυνσης τον Φεβρουάριο.

Η Λαρί δήλωσε επίσης πως 2.449 νέα κρούσματα μόλυνσης επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 189.876.

Η ιρανική κυβέρνηση έκλεισε σχολεία, ακύρωσε τις δημόσιες εκδηλώσεις και απαγόρευσε τις μετακινήσεις μεταξύ επαρχιών τον Μάρτιο προτού αρχίσει να αίρει σταδιακά τους περιορισμούς κατά του ιού από τον Απρίλιο.

Οι επίσημοι αριθμοί του υπουργείου Υγείας δείχνουν μια αυξητική τάση στον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τις αρχές Μαΐου, όταν το Ιράν έφθασε το χαμηλότερο επίπεδο νέων κρουσμάτων μόλυνσης.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλί Ραμπιί εξέφρασε σήμερα της λύπη του γιατι δεν τηρείται η κοινωνικής απόστασης από τους πιστούς στους τόπους λατρείας και από όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Στο μετρό (της Τεχεράνης), αν και το 90% χρησιμοποιεί μάσκα, η κοινωνική απόσταση δεν τηρείται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Σε ορισμένες επαρχίες, έχουμε φθάσει στην κορύφωση της ασθένειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει μια νέα κορύφωση», διαβεβαίωσε ο Ραμπιί.

«Η καμπύλη του αριθμού των θανάτων δεν είναι ακόμη πολύ σαφής, με μια ελαφρά μείωση στην Τεχεράνη, αλλά μια αύξηση σε άλλες επαρχίες», πρόσθεσε ο Ραμπιί.

«Αν διαπιστώσουμε ότι η εξάπλωση του ιού είναι εκτός ελέγχου (…) θα εφαρμόσουμε βεβαίως εκ νέου αυστηρές αποφάσεις», προειδοποίησε.

Την Κυριακή, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε τουλάχιστον 100 θανάτους από τον νέο κορονοϊό μέσα σε 24 ώρες, κάτι που είχε να συμβεί από τις 13 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη Λαρί, πέντε από τις 31 ιρανικές επαρχίες κατατάσσονται αυτή τη στιγμή ως «κόκκινες», δηλ. στο πιο υψηλό επίπεδο κινδύνου σύμφωνα με τον χρωματικό κώδικα που έχουν υιοθετήσει οι αρχές.

Τα στοιχεία της κυβέρνησης έχουν αμφισβητηθεί κατ΄επανάληψη από ξένους ειδικούς αλλά και Ιρανούς αξιωματούχους, που θεωρούν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό κατώτερα των πραγματικών.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή