Κορονοϊός-Γερμανία: Πάνω από 6.000 κρούσματα, 13 οι νεκροί
Ξεπέρασαν τα 6.000, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Γερμανία, με 1.174 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται μέσα στο περασμένο 24ωρο, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές της ασθένειας COVID-19 ανέρχονται σε 13. Στα 7.100 ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ.
Τα περισσότερα κρούσματα, 2.744, είναι συγκεντρωμένα στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, ενώ ακολουθούν η Βάδη – Βυρτεμβέργη με 1.105 και η Βαυαρία, η οποία κηρύχθηκε χθες σε «κατάσταση καταστροφής», με 712 κρούσματα του κορονοϊού.
Στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Γερουσίας, έχουν διαπιστωθεί 332 κρούσματα, 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ τρία άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το Βερολίνο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διαθέτει 2.000 κλίνες σε ΜΕΘ και περισσότερες από 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνοής.
Την ίδια ώρα στο Κέμνιτς της Σαξονίας ανοίγει σήμερα προσωρινός χώρος φιλοξενίας ατόμων είτε θετικών στον κορονοϊό είτε «υπόπτων» κρουσμάτων. Η εγκατάσταση στήνεται στους χώρους της Έκθεσης του Κέμνιτς και διαθέτει 150 καμπίνες απομόνωσης.
Χθες η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε «άνευ προηγουμένου» μέτρα, τα οποία, είπε, είναι αναγκαία προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα πρατήρια βενζίνης, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια. Απαγορεύονται στο εξής τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία, αλλά και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες, αλλά και οι παιδικές χαρές.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να πλήξουν σοβαρά την γερμανική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας, το λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ότι θα έχει απολεσθέντα έσοδα αξίας 1,15 δισεκ. ευρώ κάθε ημέρα που τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά, ενώ τα πρώτα «λουκέτα» αναμένονται εντός εβδομάδων. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέφαν Γκεντ, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, των επίπλων και των καλλυντικών έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα. «Τώρα έρχεται η ολική καταστροφή. Μέσα σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες θα αρχίσουν οι χρεοκοπίες. Αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει δύο μήνες, το λιανικό εμπόριο δεν θα αντέξει», εξήγησε ο κ. Γκεντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Στην μάχη της ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και της παρότρυνσής τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πολιτείας, συμμετείχε χθες και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος διαβεβαίωσε μεν ότι «θα νικήσουμε τον ιό», αλλά ζήτησε από τους Γερμανούς να παραμείνουν «ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι» και να ακολουθούν τις οδηγίες. «Δείξτε κατανόηση, τα μέτρα είναι αναγκαία», δήλωσε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε όσους εργάζονται σε ευαίσθητους τομείς: τις νοσηλεύτριες, τους γιατρούς, αλλά και τους ταμίες στα σούπερ μάρκετ και τους οδηγούς των φορτηγών τροφοδοσίας. «Ο κόσμος μετά θα είναι άλλος κόσμος», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι εξαρτάται «από εμάς τους ίδιους» το πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή. «Μόνο ως κοινότητα μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό», τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας κάνει το παν προκειμένου η κρίση να μην μετατραπεί σε υπαρξιακό ζήτημα για τις επιχειρήσεις της χώρας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ