Categories: ΕΛΛΑΔΑ

ΚΚΕ: «Ο εμβολιασμός πρέπει να συνοδευτεί με θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας»

Παρέμβαση στη συζήτηση για τη «Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας την «ανάγκη για ασφαλή και δωρεάν εμβόλια για όλους τους λαούς».

Στην ομιλία του, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ανέφερε συγκεκριμένα:

«Οι ΜΕΘ γεμίζουν ασφυκτικά, διαιωνίζονται τα εγκληματικά κενά σε κλίνες και προσωπικό κι η ελληνική κυβέρνηση από τη μία κάνει εξοργιστικές συγκρίσεις των νεκρών ανά χώρα, ισχυρίζεται προκλητικά ότι αν αυξηθούν οι ΜΕΘ θα αυξηθούν οι νεκροί ενώ μειώνει κατά 600 εκατ. τη χρηματοδότηση της υγείας. Για μέτρα προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε χώρους δουλειάς ούτε κουβέντα, αφού δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματιών.

Τα εμβόλια – με την προϋπόθεση ότι θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά – θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως αυτό δεν “διαγράφει” τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας από την ευρωενωσιακή στρατηγική ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων και εμπορευματοποίησης της υγείας, που οδήγησαν στα εκατομμύρια των νεκρών».

«Ταυτόχρονα φαρμακοβιομηχανίες και καπιταλιστικά κράτη επιδίδονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού για το εμβόλιο-εμπόρευμα. Οι συμφωνίες κρύβουν άγνωστους κι επικίνδυνους όρους για τους λαούς. Πίσω από πατέντες αποκρύπτονται πολύτιμες πληροφορίες, στερώντας την έγκαιρη ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων, την απαραίτητη διεπιστημονική συνεργασία, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και να επιταχύνουν τη διάθεση των εμβολίων», πρόσθεσε ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος .

«Οι λαοί πρέπει να γνωρίζουν. Γι’ αυτό ζητήσαμε με αίτημα στην Κομισιόν να αποκαλυφθούν οι όροι των συμβάσεων, που πληρώνονται με χρήματα από τη βαριά φορολογία των λαών της ΕΕ, όπως κι οι ρήτρες που υπέγραψε η ΕΕ με τα φαρμακευτικά μεγαθήρια. Οι λαοί της Ευρώπης να απαιτήσουν να διατεθεί δωρεάν το εμβόλιο σε όλους χωρίς διακρίσεις ή κατηγοριοποιήσεις με βάση την τιμή του. Να ιεραρχηθεί η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αντίτιμο και η θωράκιση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Ο εξοπλισμός και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, με αξιοπρεπείς μισθούς και ΒΑΕ, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν πάγιες και έκτακτες ανάγκες για όλες τις ασθένειες», κατέληξε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης