Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κίνας τοποθετεί τον Σι Τζινπίνγκ δίπλα στον Μάο και στον Ντεγκ Σιάο Πινγκ

Ενας αιώνας Ιστορίας για την βέλτιστη εξασφάλιση του μέλλοντος: το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα υιοθέτησε, όπως αναμενόταν, κείμενο που ύψωσε το ανάστημα του Σι Τζινπίνγκ για να τον εντάξει στις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Κίνας.

Με άκρα μυστικότητα, τα 400 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, το «κοινοβούλιο» του ΚΚΚ, ενέκριναν διακήρυξη για τις «μεγάλες επιτυχίες» του κόμματος που ιδρύθηκε το 1921.

Διθυραμβικό, το κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, αναφέρει ότι το ΚΚΚ, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή την χώρα εδώ και 72 χρόνια, έγραψε «την μεγαλειοδέστερη εποποιία της ιστορίας του κινεζικού έθνους μέσα στις χιλιετίες».

Σε μία χώρα όπου η Ιστορία χρησιμοποιείται κατά παράδοσιν για την νομιμοποίηση της εξουσίας, ο Σι Τζινπίνγκ εκμεταλλεύθηκε την διακήρυξη αυτή για να παρουσιασθεί ως ο αδιαμφισβήτητος κληρονόμος του καθεστώτος.

Από την έλευσή του στην εξουσία, το 2012, «ο κινεζικός σοσιαλισμός εισήλθε σε νέα εποχή», σύμφωνα με απόσπασμα του κειμένου που μεταδόθηκε από το κινεζικό πρακτορείο.

Η «σκέψη» του ισχυρού άνδρα του Πεκίνου «είναι η πεμπτουσία της κινεζικής κουλτούρας και της κινεζικής ψυχής», αναφέρεται στο κείμενο.

Η παρουσία του Σι Τζινπίνγκ στην «καρδιά» του κυβερνώντος κόμματος «είναι αποφασιστικής σημασίας (…) για την προώθηση της ιστορικής διαδικασίας της μεγάλης ανανέωσης του κινεζικού έθνους».

Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζεται συχνά στην Κίνα ο ισχυρότερος ηγέτης μετά τον ιδρυτή του καθεστώτος Μάο Τσετούνγκ.

Τον περασμένο Ιούλιο, φορώντας μαοϊκό κοστούμι, είχε ηγηθεί των εορτασμών της 100ης επετείου από την ίδρυση του ΚΚΚ στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Ο Μάο, ο Ντενγκ, ο Σι…

Κατά την διάρκεια των 100 ετών της ύπαρξής του, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είχε μέχρι στιγμής υιοθετήσει δύο διακηρύξεις για την Ιστορία του, κάθε φορά πριν από το άνοιγμα μία νέας πολιτικής σελίδας.

Η πρώτη, το 1945, είχε ενισχύσει το κύρος και την εξουσία του Μάο Τσετούνγκ, τέσσερα χρόνια πριν από την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία.

Η δεύτερη, το 1981, είχε δώσει στον Ντενγκ Σιαοπίνγκ, την στιγμή της εισαγωγής των μεγάλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την ευκαιρία να γυρίσει την σελίδα του μαοϊσμού, αναγνωρίζοντας τα «σφάλματα» του Μεγάλου Τιμονιέρη.

Επιβάλλοντας την υιοθέτηση της τρίτης αυτής διακήρυξης, ο Σι Τζιπίνγκ αίρεται στο ύψος των εμβληματικών προκατόχων του, για να ανοίξει μία νέα σελίδα στο όνομά του.

Από την άνοδό του στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ το 2012, στην συνέχεια του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας τον επόμενο χρόνο, δεν σταμάτησε να συγκεντρώνει εξουσίες στα χέρια του.

Το 2018, μεθόδευσε την τροποποίηση του συντάγματος για να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία πέραν του ορίου των δύο θητειών. Η «σκέψη» του έχει εγγραφεί στο σύνταγμα, μαζί με την «σκέψη» του Μάο.

Η ανάρρησή του στη υψηλότερη βαθμίδα του βάθρου συνοδεύεται από σκλήρυνση της στάσης του Πεκίνου απέναντι σε κάθε μορφή αμφισβήτησης, είτε πρόκειται για το Χονγκ Κονγκ είτε για την μειονότητα των Ουιγούρων.

Δοξάζεται για την «νίκη» κατά του κορωνοϊού, αν και σποραδικές αναζωπυρώσεις ανακοινώνονται στην χώρα από όπου ξεκίνησε η επιδημία περί το τέλος του 2019.

Συνδιαλλαγές στους διαδρόμους

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής έδωσε την ευκαιρία για συνδιαλλαγές στους διαδρόμους, έναν χρόνο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγετικής ομάδας κατά την διάρκεια του επόμενου πενταετούς Συνεδρίου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναλάβει μία ακόμη, τρίτη θητεία, για πρώτη φορά από την εποχή Μάο, αν και έχει φθάσει στο ηλικιακό όριο των 68 ετών που κατά παράδοσιν ισχύει για τους κινέζους ηγέτες.

Πολλά από τα ηγετικά στελέχη θα συνταξιοδοτηθούν, όπως ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.

Η Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι πιθανόν να γίνει 5μελής, από 7μελής που είναι σήμερα, κατά το πενταετές Συνέδριο του 2022, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του Σι εντός του κονκλάβιου αυτού που ασκεί στην πραγματικότητα την εξουσία, υποθέτει ο πολιτικός επιστήμονας και αντιφρονών Wu Qiang.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA