Οι αρχές της Νότιας Κορέας προχώρησαν σήμερα στην ασυνήθιστη κίνηση να κηρύξουν κατάσταση φυσικής καταστροφής στη χώρα εξαιτίας των τεράστιων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται σε βορειοανατολική ορεινή επαρχία, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν κινητοποιηθεί 900 πυροσβεστικά οχήματα και δέκα χιλιάδες πυροσβέστες, ενώ ο στρατός συνδράμει με 32 ελικόπτερα και 16.500 στρατιώτες.

Τηλεοπτικά δίκτυα και ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης μεταδίδουν εικόνες αποκάλυψης.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες Πέμπτη το βράδυ κατά μήκος ενός δρόμου στην πόλη Γκοσεόνγκ στη βορειοανατολική επαρχία Γκάνγκουον, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Οι φλόγες, ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους, επεκτάθηκαν γρήγορα σε αυτή την ορεινή περιοχή κάνοντας στάχτη 400 σπίτια και 5.000 στρέμματα γης, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Ευτυχώς η κεντρική εστία είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Τσόι Μουν-σουν κυβερνήτης της επαρχίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι άλλες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής προκειμένου να αποδεσμευθεί έκτακτη βοήθεια και να απαγορευθεί η πρόσβαση στις επικίνδυνες περιοχές.

Είναι η πρώτη φορά από το 2007 που η Σεούλ κηρύσσει κατάσταση φυσικής καταστροφής. Τότε δεξαμενόπλοιο είχε προκαλέσει τεράστια πετρελαιοκηλίδα στην Κίτρινη Θάλασσα.