Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
06.10.2022

Το καράβι του WWF ετοιμάζεται για τον διάπλου της Μεσογείου

Στο πλαίσιο της δράσης για μια βιώσιμη «μπλε οικονομία».
Το καράβι του WWF ετοιμάζεται για τον διάπλου της Μεσογείου

Το καράβι του WWF “Blue Panda” σηκώνει άγκυρα αύριο, Τετάρτη 29 Μαΐου, για το πρώτο του ταξίδι στη Μεσόγειο, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου. Η δράση είναι της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF (Mediterranean Marine Initiative) και ευθυγραμμίζεται με το όραμα της οργάνωσης για τη δημιουργία μιας βιώσιμης «Μπλε Οικονομίας» στην περιοχή της Μεσογείου.

Τους επόμενους έξι μήνες, εκτός από την Ελλάδα, το “Blue Panda” θα επισκεφθεί άλλες πέντε μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο), μεταφέροντας εικόνες από την πλούσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Επιπλέον, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναλάβουν δράση, ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων απειλών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου, όπως είναι οι εξορύξεις πετρελαίου και η ρύπανση από τα πλαστικά.

Στην Ελλάδα, το “Blue Panda” θα παραμείνει για περίπου δύο εβδομάδες, εστιάζοντας θεματικά σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις ελληνικές θάλασσες: τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικότερα, την περίοδο 19 – 31 Ιουλίου το καράβι θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, όπου θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές δράσεις με την ενεργό συμμετοχή τοπικών ομάδων, κατοίκων, αλλά και επισκεπτών των συγκεκριμένων νησιών.

Πρόκειται για τρεις μόνο από τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τα σχέδια για εξορύξεις στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε πετρελαϊκές εταιρείες μία θαλάσσια έκταση περίπου 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους και φτάνει έως και τα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Όπως σημειώνει το WWF, το πρόγραμμα έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων αποτελεί μια τεράστια απειλή όχι μόνο για το «σπίτι» πολλών θαλάσσιων ειδών που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας (όπως είναι οι φάλαινες, οι μεσογειακές φώκιες και τα δελφίνια), αλλά θέτει παράλληλα, σε άμεσο κίνδυνο τις παράκτιες κοινότητες και την εθνική οικονομία.

«Το “Blue Panda” σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη δράση ενημέρωσης του WWF, που έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που οι πολίτες μπορούν να διαδραματίσουν για την προστασία της Μεσόγειου και των θαλασσών μας. Η έμφαση στην Ελλάδα δεν μπορεί να μη δοθεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη “νούμερο ένα” απειλή που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες και τη συσπείρωση των πολιτών γύρω από έναν κοινό σκοπό: την εναντίωση απέναντι στο πρόγραμμα έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την απαίτηση για ένα μέλλον που να βασίζεται αποκλειστικά στην καθαρή ενέργεια», αναφέρει ο υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς, Δημήτρης Ιμπραήμ.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.