Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Νέα παγκόσμια καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη υποδοχή των προσφύγων και τη δικαιότερη κατανομή τους ανά χώρα

Ξεκινά η νέα παγκόσμια καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «I Wellcome» («Καλωσορίζω»), η οποία απευθύνεται στους πολίτες όλων των χωρών παγκοσμίως, αλλά και στους ηγέτες τους, με στόχο «τη δικαιότερη κατανομή των προσφύγων σε μια πολιτική υποδοχής», όπως τονίζει η συντονίστρια Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Γεωργία Σπυροπούλου.

«Η ανθρώπινη κινητικότητα για λόγους επιβίωσης δεν σταματάει» σημειώνει η κ. Σπυροπούλου, ενώ τονίζει πως σε αυτό το πλαίσιο είναι καλό να υπάρχει μια «πολιτική ένταξης και μια πολιτική υποστήριξης και υποδοχής, ώστε να μπορέσουμε να φερθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους με τον τρόπο που πρέπει».

Η νέα αυτή καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας απευθύνεται, κατά την ίδια, εκτός από τους πολίτες και στους παγκόσμιους ηγέτες, με στόχο να τονίσει τη σημασία της δίκαιης κατανομής των προσφύγων: «Η προσφυγική προστασία δεν είναι διακριτική ευχέρεια είναι υποχρέωση μας» σημειώνει η κ. Σπυροπούλου, υπενθυμίζοντας ότι 21 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται σε μόλις δέκα χώρες του κόσμου.

Είναι δε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, πως στην περίπτωση της Ευρώπης ο λόγος είναι για 856.000 ανθρώπους που είναι «λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου». Συνολικά τα 21 εκατομμύρια των προσφύγων δεν είναι περισσότερο από το 0,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο η Διεθνής Αμνηστία προτείνει μηχανισμό, που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα «με βάση ένα σύστημα κοινής λογικής και αξιολόγησης και με κριτήρια όπως είναι ο πλούτος, ο πληθυσμός και η ανεργία» και ταυτόχρονα μπορεί να καταστήσει σαφές «ποιες χώρες αδυνατούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και ποιες χώρες μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA