Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
10.04.2024

Ιταλία: Πτυχιακές εξετάσεις κάτω από τις ελιές

Η Γεωργική Σχολή στην Ούμπρια βρήκε τη λύση απέναντι στον κορωνοϊό.
Ιταλία: Πτυχιακές εξετάσεις κάτω από τις ελιές

Φανταστείτε να πρέπει να δώσετε πτυχιακές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο καθισμένος σε ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι για πικ-νικ κάτω από γαλάζιο ουρανό και μέσα στους ελαιώνες και τα πουρνάρια μια δροσερή ανοιξιάτικη μέρα στην εξοχή της καταπράσινης ιταλικής περιφέρειας της Ουμβρίας.

Κι όμως, τούτο το ειδυλλιακό σενάριο είναι αυτό που περιμένει τους μαθητές της Γεωργικής Σχολής Τσουφέλι, καθώς η επιδημία του κορονοϊού καθιστά τις εξετάσεις στο εσωτερικό των εγκαταστάσεών του επισφαλείς και εν πολλοίς ανέφικτες.

Στην 185 στρεμμάτων πανεπιστημιούπολη της Σχολής, λίγο έξω από τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης Τόντι, που είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, επτά καθηγητές και ένας φοιτητής έκαναν χθες πρόβα για τις προφορικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

Όλοι οι σπουδαστές στην Ιταλία πρέπει υποχρεωτικά να δώσουν και προφορικές και γραπτές εξετάσεις για να λάβουν το δίπλωμα ή το πτυχίο τους. Κανονικά, όλες οι εξετάσεις γίνονται σε εσωτερικούς χώρους, όμως φέτος οι γραπτές εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις αίθουσες.

Προσφυώς, οι υπεύθυνοι του γεωπονικού ινστιτούτου μετέφεραν τις σημαντικές προφορικές εξετάσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Οι καθηγητές, φορώντας μάσκες, κάθισαν με τους φορητούς υπολογιστές και τους εκτυπωτές τους σε τραπέζια πικ-νικ τοποθετημένα σε διάταξη πετάλου γύρω από τον 19χρονο Ματέο Λεντίκια, ο οποίος απάντησε σε μια σειρά υποθετικών ερωτήσεων σχετικά με το γάλα, το τυρί, την ασφάλεια των τροφίμων, τα πρότυπα κατανάλωσης και τη διανομή.

Κι ενώ οι καθηγητές του κάθονταν προστατευμένοι στις πέργκολες και κάτω από τη σκιά των δέντρων, εκείνος καθόταν να τον ψήνει ο ήλιος, όπως “τον έψηναν” κι οι εξεταστές του με τις ερωτήσεις τους.

«Κατά μια έννοια, πραγματικά σε χαλαρώνει το να βρίσκεσαι έξω και μέσα στη φύση», τόνισε ο Λεντίκια. «Είναι πολύ πιο χαλαρωτικό να ακούτε τους ήχους των πουλιών από τα αυτοκίνητα ή την κίνηση της πόλης.»

Στο πενταετές πρακτικό πρόγραμμα των σπουδών τους, οι φοιτητές μελετούν όλες τις πτυχές της γεωργικής βιομηχανίας, όπως πώς να διευθύνουν ένα αγρόκτημα, να φροντίζουν τα ζώα, να ελέγχουν τύπους εδάφους, τα φυτά και ακόμη και πώς να χρησιμοποιούν drone για την παρακολούθηση της υγρασίας στο χωράφι.

Η Ούμπρια, μια αμιγώς χερσαία περιοχή στην κεντρική Ιταλία, φημίζεται για την παραγωγή της σε φαές — lenticchie στα ιταλικά. Ο Ματέο Λεντίκια, του οποίου οι μακρινοί πρόγονοι κατά πάσα πιθανότητα ήσαν καλλιεργητές φακής, φαίνεται πως γεννήθηκε με τη γεωργία στο αίμα του.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.