Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Δολοφονήθηκε η διακεκριμένη δημοσιογράφος Γκόρι Λανκές μπροστά στο σπίτι της

Μια διακεκριμένη Ινδή δημοσιογράφος, η Γκόρι Λανκές, έπεσε νεκρή από τις σφαίρες αγνώστων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην Μπανγκαλόρ (νότια Ινδία), γνωστοποίησε ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου Καρνατάκα.

Η 55χρονη διευθύντρια και εκδότρια της Gauri Lankesh Patrike στη γλώσσα Κανάντα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες Τρίτη από αγνώστους κοντά στο σπίτι της στη νότια πόλη Μπενγκαλούρου.

Η ταυτότητα και τα κίνητρα των δολοφόνων της είναι άγνωστα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο κυβερνήτης του κρατιδίου, ο Σινταραμάια, έγραψε στο Twitter ότι είναι «απόλυτα σοκαρισμένος» μετά την είδηση «του φόνου της διάσημης δημοσιογράφου Γκόρι Λανκές. Δεν έχω λόγια για να καταδικάσω αυτό το ειδεχθές έγκλημα». Έκανε λόγο περί «δολοφονίας της δημοκρατίας».

Η Λανκές, διευθύντρια εφημερίδας, ήταν γνωστή για την ανυποχώρητη, επικριτική στάση της απέναντι στην άκρα δεξιά και τους εθνικιστές ινδουιστές.

Η δημοσιογράφος άνοιγε την πόρτα του σπιτιού της στην Μπανγκαλόρ όταν οι δύο δράστες που επέβαιναν σε μηχανάκι άνοιξαν πυρ εναντίον της. Δύο από τις σφαίρες τους την πέτυχαν στον θώρακα και στο κεφάλι αντίστοιχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India (PTI).

«Μίλησα με τον γενικό διευθυντή της αστυνομίας και του ζήτησα να διεξαχθεί μια ταχεία και σε βάθος έρευνα για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε ο κυβερνήτης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Τ. Σουνίλ Κουμάρ δήλωσε ότι «άνθρωποι άκουσαν πυροβολισμούς στο σπίτι της» και πρόσθεσε «βρήκαμε άδειους κάλυκες» στον τόπο του εγκλήματος.

Στο νότιο ινδικό κρατίδιο Καρνατάκα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ένα κύμα δολοφονιών ακτιβιστών και πανεπιστημιακών.

Ινδοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές για τα δικαιώματα διαδήλωσαν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τον φόνο της γνωστής εκδότριας εβδομαδιαίας εφημερίδας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ελευθερία του Τύπου σε μια περίοδο αυξανόμενου εθνικισμού και μη ανοχής των διαφωνούντων.

Δημοσιογραφικές οργανώσεις (Editors’ Guild, Press Club of India, Press Association) πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σ’ όλη την Ινδία, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία «βάναυση επίθεση στην ελευθερία του Τύπου».

«Η δημοσιογραφία δεν είναι τίποτα χωρίς θάρρος. Η δημοκρατία δεν είναι τίποτα χωρίς τη διαφωνία. Η Λανκές είχε πολύ και από τα δύο», δήλωσε ο Σεχάρ Γκούπτα, Ινδός δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής.

Η Ινδία, μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, κατέβηκε τρεις θέσεις και βρέθηκε στην 136η στη φετινή κατάταξη των χωρών με βάση την ελευθερία του Τύπου (World Press Freedom Index) που καταρτίζουν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».

Η οργάνωση αναφέρει πως εθνικιστές ινδουιστές, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί από το 2014 που ανέβηκε στην εξουσία το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, «προσπαθούν να καταδιώξουν κάθε εκδήλωση αντεθνικής σκέψης».

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων έχει ανακοινώσει πως στην Ινδία δεν έχουν υπάρξει καταδίκες για οποιαδήποτε από τις 27 υποθέσεις δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί από το 1992 στη χώρα εξαιτίας της δουλειάς τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μάρθα Φύλλου