Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
08.03.2024

Ιαπωνία: Ορίστηκε Υπουργός Μοναξιάς για να σταματήσει ο φρενήρη ρυθμό των αυτοκτονιών

Το 2020 ο δείκτης των αυτοκτονιών στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εκτινάχθηκε.
Ιαπωνία: Ορίστηκε Υπουργός Μοναξιάς για να σταματήσει ο φρενήρη ρυθμό των αυτοκτονιών

Η Ιαπωνία έγινε η δεύτερη χώρα του πλανήτη που απέκτησε Υπουργό Μοναξιάς, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, που δημιούργησε τη θέση το 2018. Είχε προηγηθεί έρευνα που ενημέρωσε ότι περισσότεροι από 9 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας αισθάνονταν μοναξιά. Επειδή δεν υπήρχε χαρτοφυλάκιο, έχουν αλλάξει τρεις διαφορετικοί Υπουργοί, σε ισάριθμα χρόνια καθώς δεν έχει βρεθεί κάποιος που να κρίθηκε ως κατάλληλος -ανάλογα με τις ιδέες που είχε και το έργο που παρήγαγε.

Μελέτη ήταν ο λόγος που οδήγησε και τους Ιάπωνες στο να προσθέσουν έναν ακόμα Υπουργό στη λίστα των κυβερνώντων. Μέσα στο 2020 έγινε η χώρα που ‘έχασε’ περισσότερους ανθρώπους από αυτοχειρία (20.919), από ό,τι όλο από Covid-19 (3.460). Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα επέλεξε για τη θέση τον Τετσούσι Σακαμότο, στον οποίον είχε αναθέσει την «αναγέννηση» της οικονομίας όταν εξελέγη -το Σεπτέμβριο του 2020- και ακολούθως του έδωσε την εντολή να βρει λύση για την υπογεννητικότητα. Στις οδηγίες της νέας δουλειάς αναφέρεται πως ο Σακαμότο έχει την υποχρέωση να προσδιορίσει το πρόβλημα (πώς και πόσο έχει επηρεάσει τους πολίτες του έθνους η μοναξιά και η απομόνωση) και να προωθήσει πολιτικές που θα το τακτοποιήσουν.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργού Μοναξιάς

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Υπουργός Μοναξιάς είναι να καλέσει ανθρώπους που νιώθουν μόνοι και απομονωμένοι, σε forum στα τέλη του μήνα, για να ακούσει τις ανησυχίες τους. Έχει ήδη ενημερώσει τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Η πανδημία δεν επηρέασε ιδιαίτερα τους Ιάπωνες, καθώς έλαβαν άμεσα μέτρα και μετά τα τήρησαν. Η χώρα μπήκε από την πρώτη στιγμή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έληξε το Μάιο. Μετά, επιβεβαιώθηκε ο κανόνας που θέλει τις αυτοχειρίες να μειώνονται στην εμφάνιση μιας κρίσης του επιπέδου πολέμου ή φυσικής καταστροφής και να εκτινάσσονται στα ύψη, κάποιους μήνες μετά.

Σημείωση: η Ιαπωνία είναι μια από τις λίγες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που αποκαλύπτουν τις πληροφορίες για τις αυτοκτονίες. Ενδεικτικά, τα τελευταία σχετικά στοιχεία των ΗΠΑ είναι από το 2018.
 
Σύμφωνα λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία (παρεμπιπτόντως, είναι από τις λίγες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που δίνουν νούμερα για τις αυτοκτονίες), η αυτοχειρία έγινε ο κύριος λόγος θανάτου για τους άνδρες ηλικίας 20 με 44 και για τις γυναίκες, ηλικίας 15 με 34. Οι πιθανότητες να αυτοκτονήσει ένας άνδρας έπειτα από διαζύγιο, είναι διπλάσιες από αυτές της γυναίκας. Πέραν του τέλους ενός γάμου, εκ των βασικών λόγων της αυτοχειρίας των ανδρών, είναι η απώλεια της εργασίας -και ως εκ τούτου, η αδυναμία τους να συντηρήσουν την οικογένεια τους. Κάτι που πλήττει απεριόριστα την υπερηφάνεια τους, στην οποία έχει ‘δομηθεί’ η κουλτούρα του έθνους (με το seppuku, δηλαδή την τελετουργική αυτοκτονία των σαμουράι που δεν θεωρούνταν αξιοπρεπείς- να υπάρχει από τη μεσαιωνική Ιαπωνία). Το διαζύγιο και η ανεργία είναι οι υπέρτατες αποτυχίες. Yπάρχει και ένα μέρος που προτιμάται για το «αντίο»: το δάσος Aokigahara.

Στο δεύτερο πιο δημοφιλές μέρος για να αυτοκτονήσεις, στον πλανήτη (στο Νο1 η γέφυρα Golden Gate που ενώνει τον κόλπο του San Francisco Με τον Ειρηνικό Ωκεανό) οι αρχές εντοπίσουν τουλάχιστον 100 σορούς κάθε χρόνου, από το 1971 μέχρι σήμερα.

Ο λόγος που αυξήθηκε το ποσοστό αυτοκτονιών των γυναικών

Βάσει των στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας το 2020 οι αυτόχειρες έφτασαν τους 20.919, ποσοστό κατά 3.7% μεγαλύτερο από εκείνο του 2019. Όπως έγραψαν οι Japan Times αυξήθηκαν και τα ποσοστά α) των γυναικών (+14% από πέρυσι, με πολλές περιπτώσεις να είναι αυτές διαγνωσμένων κρουσμάτων και ανέργων -το 26% των εργαζομένων έχασαν τη δουλειά τους- που βρέθηκαν με όλες τις δουλειές του σπιτιού πάνω τους) και β) των παιδιών (περισσότερα από 300 έβαλαν τέλος στη ζωή τους από το ξέσπασμα της πανδημίας και έως το Νοέμβριο -+30% από την αρχή του έτους- γιατί ένιωθαν άγχος για το μέλλον τους και δεν ήξεραν πώς να το διαχειριστούν, αφού δεν μπορούσαν καν να ξεδώσουν με τους φίλους τους).

Τον Οκτώβριο του 2020 οι αυτοκτονίες των γυναικών ήταν 70% περισσότερες από τον ίδιο μήνα του 2019.

Είχε προηγηθεί μια δεκαετία μείωσης (τα νούμερα δεν είχαν αυξηθεί από το 2009 και την οικονομική κρίση), που είχε να κάνει με τις παροχές της κυβέρνησης για τα θέματα ψυχικής υγείας (ακόμα αποτελούν στίγμα) και τη διαρκή παρακολούθηση του δάσους των αυτοκτονιών -που ξεκίνησε ως δάσος εγκατάλειψης ηλικιωμένων από τις οικογένειες τους, όταν κινδύνευαν όλοι με θάνατο από την ανέχεια. Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 η μείωση συνεχίστηκε, για να γίνει η έκρηξη στο δεύτερο.

Επάγγελμα «κάνω παρέα σε όποιον μου δίνει 79 ευρώ, την ώρα»

To Yπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας είχε ενημερώσει το 2003 για τη νέα κατηγορία πολιτών που είχε προκύψει στη χώρα και ήταν οι μοναχικοί έφηβοι και ενήλικες που εγκατέλειπαν την κοινωνία και επέλεγαν την απόλυτη απομόνωση και τον εγκλεισμό. Το όνομα τους ήταν Hikikomori (αναχωρητές στα ελληνικά) και στα συμπτώματα α) ο εγκλεισμός σε ένα δωμάτιο, για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, β) η αποφυγή της όποιας κοινωνικής συναναστροφής και γ) η μη εμφάνιση ξεκάθαρων σωματικών ή διανοητικών αιτιολογιών. Οι ‘σύγχρονοι ερημίτες’ είναι σήμερα 1.150.000, με τους κλινικούς μελετητές να αποκαλύπτουν πως ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάνει τα 10 εκατομμύρια. Η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης ήταν η δημιουργία ενός ρομπότ που κρατά το χέρι όποιου νιώθει μόνος. Επίσης, δημιουργήθηκε και ένα νέο επάγγελμα: των ανθρώπων που πληρώνονταν με μόνη υποχρέωση να κάνουν παρέα σε όποιον χρησιμοποιεί την υπηρεσία τους (δεν κάνουν τίποτα άλλο πέραν του να ακούν). H χρέωση είναι 79 ευρώ, την ώρα.

Γιατί η Λιθουανία έχει τις περισσότερες αυτοκτονίες

Η Ιαπωνία είναι η χώρα που έχει τις περισσότερες αυτοκτονίες, μεταξύ των επτά πιο ισχυρών οικονομικών του πλανήτη. Στην κορυφή ωστόσο, της παγκόσμιας λίστας -για το 2020- είναι η Λιθουανία, με 31.9 αυτοκτονίες, ανά 100.000 ανθρώπους. Ακολουθεί η Ρωσία με 31 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανθρώπους. Η μόνη χώρα της δυτικής Ευρώπης με μεγάλο δείκτη είναι το Βέλγιο (20.7 ανά 100.000), με τους ερευνητές να ενημερώνουν πως πρόκειται για έθνος με τους πιο φιλελεύθερους νόμους στην ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.  

Οι Λιθουανοί εμφάνισαν αύξηση στο ποσοστό αυτοκτονιών, μετά την κατάρρευση της EΣΣΔ και έφτασε στο πικ στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένει υψηλό, κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό. Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 αναφέρθηκαν ως λόγοι α) τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, β) η κατανάλωση αλκοόλ, γ) οι ψυχολογικοί παράγοντες (ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει διαγνωστεί με χρόνια κατάθλιψη) και δ) η θερμοκρασία (σπάνια έχει ήλιο).

ΠΗΓΗ

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.