Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
02.10.2023

Η βία και το ανδροκρατούμενο σύστημα αποτρέπουν τις γυναίκες από το να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή

Σύμφωνα με έρευνες και στατιστικά στοιχεία.
Η βία και το ανδροκρατούμενο σύστημα αποτρέπουν τις γυναίκες από το να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή

Αντιμέτωπες με αυξανόμενη βία, έλλειψη χρηματοδότησης και κλειστά ανδροκρατούμενα δίκτυα, πολλές γυναίκες διστάζουν να ασχοληθούν με την πολιτική, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μόλις ένα στους τέσσερις κοινοβουλευτικούς σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκα, λιγότερο από ένας στους πέντε υπουργούς είναι γυναίκα και ο αριθμός των γυναικών ηγετών αναμένεται να μειωθεί φέτος από 17 σε 15, σύμφωνα με έρευνες.

Ωστόσο έχει γίνει ευρέως αποδεκτό ότι όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, υπάρχει διαφορά, με τις γυναίκες να θέτουν στην ατζέντα ζητήματα που συχνά παραβλέπονται, όπως η βία εναντίον τους και η ενδυνάμωση τους.

Με τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ, τους Βιώσιμους Αναπτυξιακούς Στόχους, να περιλαμβάνουν και την ίση εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ως το 2030, οι βουλευτίνες και οι ειδικοί σε θέματα γυναικών τονίζουν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η πολιτική.

Επισημαίνουν ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αρχίσουν να προσελκύουν γυναίκες, οι γυναίκες πολιτικοί να στηρίζονται και τα κοινοβούλια να πάψουν να μοιάζουν με «αντρικά κλαμπ».

Η Σιλβάνα Κοχ-Μέριν, ιδρύτρια του Women In Parliaments a Global Forum (WIP), ένα δίκτυο βουλευτίνων, αναφέρει ότι ο αριθμός των γυναικών στα κοινοβούλια έχει αυξηθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι πολιτικές ή η δυναμική στη λήψη αποφάσεων.

«Σε κάποιες χώρες ο πραγματικό κύκλος εξουσίας παραμένει ανέγγιχτος», δήλωσε η Κοχ- Μέριν στο Thomson Reuters Foundation.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.