Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
17.08.2022

Η θέση 7 περιβαλλοντικών φορέων για την αναστολή της απόφασης του δασαρχείου για τα αγριογούρουνα

Τι προτείνουν.
Η θέση 7 περιβαλλοντικών φορέων για την αναστολή της απόφασης του δασαρχείου για τα αγριογούρουνα

Μετά την πρωτοφανή κατακραυγή από χιλιάδες πολίτες, δύο Δήμους και 176 φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις- οι οποίοι κινητοποιήθηκαν σε διάστημα μόλις μερικών ωρών, το Δασαρχείο Πεντέλης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφαση για κυνήγι αγριόχοιρων στην περιοχή του.

Οι αγριόχοιροι που πλησιάζουν σε πόλεις και ζουν σε περιαστικά δάση και σε αστικά πάρκα, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη, ελάφια, πλατώνια, ζαρκάδια, αγριόχοιροι και αρκούδες, όλα ζουν σε αρμονία με τον άνθρωπο μέσα και δίπλα στις πόλεις.

 Στην Ελλάδα μόλις τώρα ξεκινούν να προσαρμόζονται κοντά στον άνθρωπο, αλλά εδώ το λόμπι των κυνηγών και η άγνοια του κοινού, τα αντιμετωπίζουν ως κίνδυνο και κατάρα. Τα ζώα αυτά δεν είναι επιθετικά, δεν αποτελούν κίνδυνο αν οι οδηγοί προσέχουν λίγο παραπάνω και μπορούν κάλλιστα να ζήσουν κοντά στον άνθρωπο. Μικρές τροποποιήσεις στην καθημερινότητα μας, όπως η προστασία των κάδων σκουπιδιών και η προσεκτική οδήγηση, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

Είναι λάθος η πρόταση που ακούγεται ευρέως για τάισμα των ζώων σε απόσταση μακρινή από την πόλη για να πάνε μόνα τους εκεί. Κάθε τάισμα άγριου ζώου φέρνει πολλαπλά προβλήματα και πρέπει να αποφεύγεται.

Όλο αυτό μας θυμίζει επίσης πόσο απαρχαιωμένη, λανθασμένη και οικολογικά απαράδεκτη είναι η πρακτική απελευθερώσεως ζώων στη φύση από κυνηγούς για «εμπλουτισμό» των θηραμάτων, καθώς και η εκτροφή στη φύση των ημίαιμων αγριόχοιρων ειδικότερα.

Τα αποτελέσματα αυτών των  λανθασμένων  διαχρονικά κυβερνητικών αποφάσεων   τα βιώνουμε τώρα και οι άνθρωποι  αλλά πρωτίστως τα ζώα.

Η σπουδή του υπουργείου, του δασαρχείου και των κυνηγών να ξεκινήσουν το κυνήγι στην πολύπαθη και καμένη Αττική, ενώ ακόμα πλανιέται η μυρωδιά του καπνού στην περιοχή, προσέκρουσε σε εκατοντάδες χιλιάδες ενωμένες  φωνές αντίρρησης για να ισχύσει το ρηθέν « η ισχύς εν τη ενωσει»

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι πολιτικοί και πολιτειακοί άρχοντες της χώρας, είναι ότι η κοινωνία τρέχει μπροστά σε θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά, ενώ οι ίδιοι ακολουθούν ουραγοί, σε μεγάλη απόσταση πίσω από την κοινωνία, υπερασπιζόμενοι ακόμα τους κυνηγούς. Χαιρόμαστε που ίσως για πρώτη φορά, μια αυθόρμητη κατακραυγή από τον κόσμο, ανάγκασε τους πολιτικούς να διαπιστώσουν πόσο μεγάλος αριθμός πολιτών είναι ενάντια στο κυνήγι ως πρακτική και ως ιδεολογία. Tους καλούμε να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κοινωνία, να επανεξετάσουν τους όρους που διεξάγεται το κυνήγι στην Ελλάδα  αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη διαχείριση της άγριας ζωής γενικά. 

Για τα παραπάνω πολύ σημαντικά θέματα οι φορείς μας θα επανέλθουν αφού πρώτα μελετηθούν αυτά διεξοδικά ,με επιστημονικά κριτήρια αλλά και μέσα στο πνεύμα ,ότι συγκατοικούμε αυτόν το πλανήτη με άλλα ζώα και δεν τον κατοικούμε μόνοι μας!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ

ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΛΚΥΟΝΗ Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων

 
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.