Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μουσική παράδοση της Ηπείρου συνάντα την Κάτω Ιταλία και τα Βαλκάνια σε ένα μοναδικό ορεινό φεστιβάλ στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας

Mε μουσική και χορό,από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και την Κάτω Ιταλία, ξεκίνησε το φετινό «Φεστιβάλ Κεράσοβο 2019», στο χωριό Αγία Παρασκευή, άλλοτε Κεράσοβο Κόνιτσας. Για 6η συνεχή χρονιά, το όμορφο χωριό που βρίσκεται στα 1000 μέτρα υψόμετρο, πλημμυρίζει από μουσικές και χορευτικές παραδόσεις της Ηπείρου, των Βαλκανίων αλλά και της Κάτω Ιταλίας, με δασκάλους και μαθητές που έρχονται για τα μουσικά και χορευτικά σεμινάρια, από όλη την Ευρώπη. Βασικός καλλιτεχνικός άξονας του Φεστιβάλ φέτος, είναι η νέα δημιουργία και η έμπνευση του σήμερα, με βάση την παράδοση.

Φέτος φιλοξενούνται στο χωριό, σεμινάρια σύγχρονου χορού από τους Ταξιάρχη Βασιλάκο και Αθηνά Κυρούση-Salvucci, πολυφωνικού τραγουδιού της Ελλάδας και των Βαλκανίων από την Ξανθούλα Ντακοβάνου, Βαλκανικής Ορχήστρας από την Ουρανία Λαμπροπούλου, παραδοσιακών ελληνικών κρουστών, από τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο, αλλά και ιταλικών παραδοσιακών κρουστών από τον Gianfranco Narracci, ενώ πλούσιες θα είναι και οι μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν.

Το Σάββατο 3 Αυγούστου, στις 19.00 θα γίνει δρώμενο σύγχρονου χορού στην πλατεία του χωριού, όπου θα συμμετέχουν οι μαθητές κι οι δάσκαλοι του σεμιναρίου σύγχρονου χορού. Θέμα του δρώμενου,είναι η αλληλεπίδραση του σύγχρονου χορού, με την ηπειρώτικη παράδοση.

Την Τρίτη 6 Αυγούστου και ώρα 21.00, στο σχολείο του χωριού θα γίνει συναυλία με μουσικές της Κάτω Ιταλίας από το μουσικό σχήμα ΤARANTESYS. Ψυχή του σχήματος,θα είναι ο ιταλός Gianfranco Narracci, στην κιθάρα, το τραγούδι και το ταμπορέλο, ενώ θα πλαισιώσουν, η ελληνοιταλικής καταγωγής Αθηνά Κυρούση-Salvucci στο τραγούδι και το χορό, καθώς και ο Ταξιάρχης Βασιλάκος στο ακορντεόν.

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 21.00, θα παρουσιαστεί στο σχολείο του χωριού, ο δίσκος «Η Κυρά κι Βάρκα», της κερασοβίτισσας Ξανθούλας Ντακοβάνου, η οποία τραγουδάει τα τραγούδια της, εμπνευσμένα από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου, της Κρήτης, της Θράκης αλλά και άλλων μουσικών παραδόσεων της Ανατολής. Ερμηνεύει στο σαντούρι η εκπληκτική Ουρανία Λαμπροπούλου, αφιχθείσα από το Παρίσι, όπου και έχει εκδοθεί ο δίσκος, με εξαιρετικές κριτικές από το γαλλικό τύπο. Στα κρουστά ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος.

Την Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 21.00, οι εξαιρετικοί κερασοβίτες μουσικοί Περικλής Βραχνός στο βιολί και Βαγγέλης Βραχνός στην τρομπέτα και κοντραμπάσο, πλαισιωμένοι από τον ηπειρώτη συνθέτη και ερμηνευτή Αλέξανδρο Ριζόπουλο, παρουσιάζουν προσωπικές τους συνθέσεις τροπικής μουσικής, με επιρροές από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Την Παρασκευή 9 Αυγούστου, το φεστιβάλ θα κλείσει με συναυλία των μαθητών των σεμιναρίων και των δασκάλων τους, όπου θα παρουσιαστεί η δουλειά όλων των μουσικών σεμιναρίων. Η συναυλία θα γίνει στις 21:00 στην πλατεία του χωριού. Φωνές, κρουστά, σαντούρια, βιολιά, ακορντεόν αλλά και άρπα θα έχει το πρόγραμμα!

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή