Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ θέλει η μεταβατική περίοδος του Brexit να μην διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit να μην διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τη διαπραγμάτευση που συμφωνήθηκαν σήμερα.

«Οι μεταβατικές συμφωνίες θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία ισχύος της Συμφωνίας Αποχώρησης και δεν θα πρέπει να διαρκέσουν πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020», αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε επίσημα ζητήσει η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Οι τέσσερις σελίδες του νέου οδικού χάρτη για τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της περασμένης Παρασκευής και θα αποτελέσουν τη βάση των συνομιλιών για τη μετάβαση, που ο Μπαρνιέ ελπίζει να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι ουσιαστικά μέλος των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα δεσμεύεται από όλους τους κανόνες τους, περιλαμβανομένων και των νέων, ενώ δεν θα έχει καθόλου λόγο στη διαμόρφωσή τους. Η ΕΕ θα προσφέρει επίσης στη Βρετανία μια θέση χωρίς δικαίωμα ψήφου σε κάποιες συνεδριάσεις, όπου οι αποφάσεις μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένα ζητήματα.

POPAGANDA