Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Διεθνής Αμνηστία πιέζει την Άγκυρα να επιτρέψει την επιστροφή χιλιάδων εκτοπισμένων στις εστίες τους

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επιστροφή στις εστίες τους 24.000 ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν σε μια περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του PKK.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο του 2015 στη Σουρ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι περίπου 24.000 κάτοικοι των έξι συνοικιών της Σουρ, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητά από την Άγκυρα «να άρει χωρίς καθυστέρηση την απαγόρευση της κυκλοφορίας» και να λάβει μέτρα ώστε οι εκτοπισμένοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία το καλοκαίρι του 2015.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο, λεπτομερές και αξιόπιστο σχέδιο για το πώς αυτές οι οικογένειες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός ερευνητής για την Τουρκία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ενώ, στο παρελθόν οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών περιορίζονταν στο ύπαιθρο, πλέον σημειώνονται ιδιαίτερα σφοδρές μάχες και στις πόλεις, μετατρέποντας τα αστικά κέντρα σε ζώνες πολέμου.

Πολλά παλιά σπίτια στη Σουρ έχουν καταστραφεί, όπως επεσήμανε τον προηγούμενο μήνα ένας δημοσιογράφος του AFP στις συνοικίες όπου έχει αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, για τις καταστροφές αυτές ευθύνεται το PKK.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA