Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η χαρτογράφηση της Σελήνης, παρουσιάζεται σε έκθεση στο Λονδίνο

Όποιος θέλει να φτάσει σε ένα προορισμό χρειάζεται, εν γένει, έναν χάρτη. Με αφορμή τον εορτασμό, στις 20 Ιουλίου, της 50ής επετείου της ημέρας που ανθρώπινο πόδι πρωτοπάτησε στη Σελήνη, η γκαλερί παλαιών χαρτών στο Λονδίνο, The Map House εγκαινίασε έκθεση χαρτών του δορυφόρου της Γης από τον 17ο αιώνα έως τον 20ό. Τριακόσια χρόνια επιστημονικής χαρτογράφησης τα οποία οδήγησαν στην προσελήνωση της ακάτου Eagle από τον Apollo 11.

Κάποιοι από τους πιο ενδιαφέροντες χάρτες που εκτίθενται δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960. «Πιστεύω ότι ένας από τους πλέον εντυπωσιακούς χάρτες στη συλλογή είναι το εξαιρετικό επιτοίχιο μωσαϊκό USAF Lunar Wall Mosaic το οποίο δημιουργήθηκε από την Aeronautical Chart and Information Service της United States Air Force» τόνισε η μάνταζερ της γκαλερί, Μαίρη Μπιλ.

Δίπλα στους χάρτες από τον 20ό αιώνα, πολλοί χάρτες από την εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να παρατηρεί τον δορυφόρο της Γης. «Η αστρονομία είναι μία από τις πιο παλιές επιστήμες στην ανθρώπινη ιστορία. Για χιλιετίες, κοιτούσαμε με δέος τον νυχτερινό ουρανό, τον ζωγραφίζαμε και προσπαθούσαμε να βγάλουμε άκρη όσον αφορά τη θέση μας στο Σύμπαν. Μόνο με την άφιξη του τηλεσκόπιου, οι επιστήμονες και οι αστρονόμοι κατάφεραν τελικά να δουν τις λεπτές λεπτομέρειες των ουράνιων σωμάτων» θύμισε η Μπιλ.

«Ένα σημαντικό παλαιό ορόσημο είναι ο χάρτης της Σελήνης “Κασίνι”, ο οποίος πρωτοεκδόθηκε το 1679 από τον αστρονόμο Τζοβάνι Ντομένικο Κασίνι και τον χαράκτη Κλοντ Μελάν. Θεωρείται ένας από τους παλαιότερους και πιο επιστημονικούς χάρτες της Σελήνης» πρόσθεσε.

Στην έκθεση, η οποία διαρκεί έως τις 21 Αυγούστου, παρουσιάζεται επίσης και μία συλλογή υπογεγραμμένων αναμνηστικών των αστροναυτών Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Τζιμ Λόβελ.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή