Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γκρέτα Τούνμπεργκ και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ενώνουν τη φωνή τους για το κλίμα

Η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε σήμερα την ανθρωπότητα να αλλάξει «τα πάντα» στον τρόπο ζωής και παραγωγής, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στη διάσκεψη που οργάνωσε στη Βιένη ο χολιγουντιανός σταρ Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

«Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα», δήλωσε η 16χρονη Σουηδέζα υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των ηλιακών πάνελ δεν θα πρέπει να «δίνει την εντύπωση ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί χωρίς προσπάθειες».

«Είναι η σημαντικότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα», πρόσθεσε η Γκρέτα τονίζοντας ότι πιστεύει στις δυνατότητες αντίδρασης της ανθρωπότητας. «Οι άνθρωποι έχουμε μεγάλη ικανότητα προσαρμογής. Μόλις συνειδητοποιούμε έναν κίνδυνο, αντιδράμε, αλλάζουμε».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, που εντείνει τις παρεμβάσεις της στην Ευρώπη, μιλούσε σε ένα πάνελ 1.200 ερευνητών και ανθρώπων που λαμβάνουν αποφάσεις στα Ανάκτορα Χόφμπουργκ της Βιέννης, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, αυστριακής καταγωγής.

Αυτός κάλεσε τους διοικητές μεγάλων εταιριών να «σταματήσουν να ψεύδονται όταν αναφέρονται στη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή» και τους προέτρεψε να επενδύσουν μαζικά «στις πράσινες ενέργειες για το μέλλον».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποδοκίμασε, από την πλευρά του, το γεγονός ότι πολλές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα «δεν τηρούν ούτε τις δεσμεύσεις τους».

Οι κλιματικές διαταραχές «προχωρούν πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να τις καταπολεμήσουμε», είπε ο Γκουτέρες, ο οποίος οργανώνει σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Η συμφωνία του Παρισιού που επιτεύχθηκε μεταξύ 195 χωρών μελών του ΟΗΕ το 2015 αλλά αργότερα καταγγέλθηκε από τις ΗΠΑ, προβλέπει περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου έως το 2100, ένας στόχος ο οποίος στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί, σύμφωνα με τον Γκουτέρες.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ενέπνευσε χιλιάδες νέους στην Ευρώπη που διαδηλώνουν τους τελευταίους μήνες για να προειδοποιήσουν για την επιτακτικότητα του αγώνα κατά της απορρύθμισης του κλίματος.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA