ΕΛΛΑΔΑ

Ξημερώματα εκδόθηκε το ΦΕΚ για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ

Μετά τα μεσάνυχτα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τη νέα σύνθεση του ΔΣ της ΑΔΑΕ που αποφασίστηκε από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ εκκρεμεί η συζήτηση των αποτελεσμάτων που έκανε η ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ και η απόφασή για την επιβολή στη μυστική υπηρεσία προστίμου 100.000 ευρώ για μη συνεργασία στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων επικράτησε ένταση, όταν ο πρόεδρος της Βουλής ισχυρίστηκε πως τα 3/5 των 27 μελών είναι ο αριθμός 16, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αντέτειναν ότι οι ψήφοι θα πρέπει να είναι 17 και όχι 16.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν, επίσης, να αναβληθεί η απόφαση για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση, αλλά και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε. Στη συνεδρίαση προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, καθώς οι πρώτοι έκαναν λόγο για υπόγεια συναλλαγή ΝΔ και Βελόπουλου προκειμένου να διαγραφούν πρόστιμα ύψους 2 εκ. ευρώ που είχε επιβάλλει το ΕΣΡ στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για τηλεοπτικές εκπομπές του. Παρά τις ενστάσεις και την ένταση, τελικά εγκρίθηκε η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ.

Την επισήμανση ότι έγινε απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 κάνει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης, Ξενοφών Κοντιάδης,  χαρακτηρίζοντας το θέμα της παραβίασης της πλειοψηφίας των 3/5 ως «πολύ σοβαρό».

«Το ΣτΕ πρέπει να θέσει ζήτημα ακυρότητας για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ»

«Η θεσμική διάσταση της υπόθεσης με πονάει», υπογράμμισε μιλώντας στο Κόκκινο η Αικατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η διάσκεψη των προέδρων της Βουλης  αντικατέστησε όσα μέλη της ανεξάρτητης αρχής είχε λήξει η θητεία τους. 

«Οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα και γι’ αυτό απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία. Χθες στη διάσκεψη δεν υπήρξαν τρία πέμπτα» τονίζει (Στο Κόκκινο, 105,5) η κ. Παπανικολάου συμφωνώντας με τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδη, που είχε μιλήσει για απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με τα περί πλειοψηφίας των 3/5 την μελών της Διάσκεψης των Προέδρων.

«Η θητεία μας είχε λήξει από το Μάρτιο του 2022, υπήρχε εκκρεμής διαδικασία, αλλά ο τρόπος που οδηγηθήκαμε στην μεταμεσονύκτια έκδοση ΦΕΚ δεν είναι ένα ουδέτερο γεγονός», παρατήρησε με νόημα η κυρία Παπανικολάου, η οποία κατήγγειλε ότι παραβιάστηκε και ο συνταγματικός κανόνας των τριών πέμπτων: «Οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα και γι’ αυτό απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία. Χθες στη διάσκεψη δεν υπήρξαν τρία πέμπτα. Τα τρία πέμπτα του 27 είναι 16,2. Το κλάσμα, όταν αφορά πρόσωπα, στρογγυλοποιείται προς τον αμέσως επόμενο αριθμό, άρα χρειαζόταν 17 ψήφοι. Αυτό δεν είναι θέμα συνταγματικού δικαίου, είναι θέμα μαθηματικών τρίτης δημοτικού», συνέχισε η κυρία Παπανικολάου, τονίζοντας ότι «υπάρχει θέμα με την συγκρότηση του οργάνου».

«Υπάρχει θέμα και για το κύρος των αποφάσεων που θα εκδίδει, η συγκρότηση του οργάνου είναι παράνομη», τόνισε το αντικατασταθέν μέλος της  ΑΔΑΕ, απαντώντας θετικά στο ερώτημα αν το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να θέσει ζήτημα ακυρότητας της συγκρότησης του οργάνου. «Είναι παρωχημένη η νομολογία του ΣτΕ  ότι τα θέματα του κοινοβουλίου είναι εσωτερικά θέματα και φεύγουν του δικαστικού ελέγχου. Κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να θέσει θέμα ακυρότητας το Συμβούλιο της Επικρατείας», τόνισε η Αικ. Παπανικολάου.

Σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα με την οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση της διάσκεψης, η Αικ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι θα μιλήσει με «πικρό χιούμορ» και πρόσθεσε: «Δεν έχω υπόψη μου μέσα σε τόσο λίγες ώρες να έχουν γίνει οι διαδικασίες που συνήθως θέλουν μία – δύο εβδομάδες. Η ελληνική γραφειοκρατία απέδειξε ότι μπορεί να αριστεύσει».

Σχετικά με το τι επρόκειτο να συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΑΔΑΕ, η Αικ. Παπανικολάου είπε ότι δε νοείται δημόσιος οργανισμός που να είναι ανέλεγκτος  και πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν είναι ταμπού έλεγχος της ΕΥΠ». «Είναι αδιανόητο να μας προβληματίζει ο έλεγχος της ΕΥΠ», συνέχισε, ενώ έκανε λόγο για «δυσχερή συνεργασία» με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών. «Γι’ αυτό σας μίλησα για ταμπού, πρέπει να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει απόρρητο, η χώρα μετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαΐκή Ένωση και ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών προβλέπεται και από το ενωσιακό δίκαιο», τόνισε η Αικ. Παπανικολάου, για να προσθέσει ότι «όσοι διαβάζουν νομικά, δεν θα έπρεπε να λοιδορούν την PEGA», την εξεταστική επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Αναφερόμενη στην καινούργια πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί στην  ΑΔΑΕ, η Αικ. Παπανικολάου κατεληξε: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ πως η ΑΔΑΕ θα εξαιρέσει τον εαυτό της από τον έλεγχο της υπόθεσης (σ.σ. των παρακολουθήσεων)».  

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA