ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για την Marc και τα εικονικά τιμολόγια

Επιστολή στην Πρόεδρο του ΣΕΔΕΑ, κα Βαλέρια Τσάμη, την οποία ενημερώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρόκειται να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, προκειμένου να κληθεί ο κ. Γεράκης, οι λοιποί εμπλεκόμενοι και η ΑΑΔΕ να δώσουν εξηγήσεις, απέστειλε το τακτικό μέλος της Διακομματικής Επιτροπής, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Όπως σημειώνει ο κ. Πουλάκης, δημοσιεύματα της ΕφΣυν έχουν προκαλέσει «εύλογα ερωτήματα για τα δεοντολογικά πρότυπα λειτουργίας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc του κ. Θωμά Γεράκη», καθώς αναφέρουν πως «η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc ερευνάται από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παραλαβή εικονικών φορολογικών στοιχείων από την εταιρεία “ΚΥΡΑ ΑΕ”».

Tο πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς την Πρόεδρο του ΣΕΔΕΑ, κα Βαλέρια Τσάμη

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2022

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, 

Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από δημοσιεύματα της “Εφημερίδας των Συντακτών” έχουν προκαλέσει εύλογα ερωτήματα για τα δεοντολογικά πρότυπα λειτουργίας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc του κ. Θωμά Γεράκη. Κρίνουμε ότι τα θέματα διαφάνειας των εταιρειών του κλάδου σας είναι εξαιρετικά κρίσιμα, τόσο για τη δική σας αξιοπιστία, όσο και για το επίπεδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc ερευνάται από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παραλαβή εικονικών φορολογικών στοιχείων από την εταιρεία “ΚΥΡΑ Α.Ε.”. 

Επιπλέον, η εταιρεία του κ. Γεράκη φέρεται να έχει λάβει εικονικά τιμολόγια και από άλλη εταιρεία, συγκεκριμένα την “Ιονία Τεχνική”, η οποία κάνει χωματουργικά έργα και η οποία επιβεβαιωμένα έχει κόψει εικονικά τιμολόγια για την εταιρία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

 
Σε απάντηση του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο κ. Γεράκης ισχυρίστηκε πως δεν αποδέχθηκε ούτε εξέδωσε εικονικά τιμολόγια, ωστόσο η ΥΕΔΔΕ έχει εκδώσει τρεις εντολές ελέγχου για τη δραστηριότητα της Marc και τις συναλλαγές της μέσω εικονικών τιμολογίων. Σε σημερινό της δημοσίευμα η “Εφημερίδα των Συντακτών” δημοσιεύει τους τρεις ελέγχους της ΥΕΔΔΕ εις βάρους του κ. Γεράκη, που βρίσκονται – κατά έναν περίεργο λόγο για τον οποίο θα πρέπει να προβληματιστούμε – σε εκκρεμότητα από το 2020.

Επειδή το θέμα είναι άκρως σοβαρό, καθώς αφορά μια εταιρεία που συνεργάζεται με μεγάλα ΜΜΕ της χώρας και δημοσιεύει τακτικότατα δημοσκοπήσεις πολιτικού χαρακτήρα, σας ενημερώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρόκειται να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να κληθεί ο κ. Γεράκης, οι λοιποί εμπλεκόμενοι και η ΑΑΔΕ να δώσουν εξηγήσεις.

Κρίνουμε ότι η δική σας συνδρομή στη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι απαραίτητη, καθώς είναι βέβαιο ότι ο πρώτος που ενδιαφέρεται να μην υπάρχουν σκιές στο τρόπο λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων, κυρίως σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους, είναι η Ένωσή σας.

Αναμένουμε την απάντηση σας.

Με τιμή,

Κώστας Πουλάκης

Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA