ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν 18 Δραματικές Σχολές – Ζητούν να ακυρωθεί το ΠΔ 85/2023

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, στον τομέα της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο – κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Στην αίτηση ακύρωσής τους καταγγέλλουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 προσκρούει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων (άρθρο 45 ΣΛΕΕ) και της ελεύθερης εγκατάστασης (άρθρο 43 ΣΛΕΕ), αλλά και στην Ευρωπαϊκό οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

Ακυρώνονται οι αυριανές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου ενόψει της απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΗ

Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου λόγω της απεργίας που προκήρυξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Πιο συγκεκριμένα ακυρώνονται: «Η σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ φον Κλάιστ και οι «Βρυκόλακες» του Χένρικ Ίψεν στην Κεντρική Σκηνή, «Ο Άλλος» της Πένυς Φυλακτάκη στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», «Η Χάιντι και τα βουνά» του Ανδρέα Φλουράκη και «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ σε διασκευή της Άνια Ράις στη Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, οι θεατές που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια, έχουν τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας ή ακύρωσης και επιστροφής του αντιτίμου. Όσοι εκ των θεατών έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διαδικασία ακύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων τους. Εισιτήρια που αγοράστηκαν από φυσικό σημείο προπώλησης, μπορούν να αλλαχθούν ή να ακυρωθούν στο σημείο όπου αγοράστηκαν.

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: Στηρίζει τις καταλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το ΣΕΗ στηρίζει τις καταλήψεις στο κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου και στο Βασιλικό Θέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. από τους/τις σπουδαστές/ριες όλων των δραματικών σχολών.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ:

Από χτες το βράδυ και από σήμερα το βράδυ, αντίστοιχα, το κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου και το Βασιλικό Θέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. τελούν υπό κατάληψη από τους/τις σπουδαστές/ριες όλων των δραματικών σχολών.

Ο αγώνας έχει γιγαντώσει.

Είναι μαζικός και πολυμορφικός: απεργίες σε θέατρα και γυρίσματα, γενική συνέλευση, αλλεπάλληλες πορείες και κινητοποιήσεις, έξω από υπουργεία, στο δρόμο, στο Σύνταγμα, έξω από εθνικό με τα Ματ απέναντι μας, αναγνώσεις κειμένων στα θέατρα, και, σχεδόν ταυτόχρονα με τη χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του κινήματος στην τελετή έναρξης της Ελευσίνας 2023, τώρα πλέον, αυτός ο αγώνας δυναμώνει και δικαιώνεται ακόμα πιο πολύ.

Με τους φοιτητές πια μέσα στις κεντρικές κρατικές σκηνές, με το εμβληματικό τους σύνθημα “Σ’ εσάς που μας ακούτε”, ο αγώνας ανάγεται σε Ιστορική στιγμή.

Η πράξη αυτή των σπουδαστών απηχεί την οργή όλων μας απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας και το ΥΠΠΟΑ που κωφεύουν στις δίκαιες διεκδικήσεις των καλλιτεχνών.

Ως ΣΕΗ – και ως καλλιτέχνες – έχουμε την ηθική και συνδικαλιστική, να σταθούμε στο πλευρό των σπουδαστών/ριών και να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία τους, καλώντας ταυτόχρονα όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο να τους/τις στηρίξει και να αναγκάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την πολιτεία να λύσει το πρόβλημα ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ.

Καλούμε σε συμπαράσταση όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA