Καθησυχαστικός ήταν στις χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός ο οποίος ανέφερε ότι, έπειτα από τις μετρήσεις που έγιναν, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο χώρο όπου κατέπεσε χθες το αεροσκάφος που μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά από τη Σερβία στο Αμμάν της Ιορδανίας με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.
Εν τω μεταξύ, αναλυτικά στοιχεία για το ακριβές φορτίο του αεροσκάφους Antonov-12 που κατέπεσε στην περιοχή δυτικά της Καβάλας έδωσαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) οι Αρχές της Σερβίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ΕΣΚΕΔ έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir – εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov.
Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:
Πάντως, σύμφωνα με καταγγελία που μεταφέρει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» στην Καβάλα παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών της ραδιενέργειας ενώ δόθηκε εντολή να κλείσουν οι αισθητήρες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες για να καταστεί προσβάσιμη ξανά η περιοχή. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, το έργο των πυροτεχνουργών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη προσοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Οpen, η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και για 4 εβδομάδες, αυτός είναι και ο λόγος που κριθηκε αναγκαίο να παραμένει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές των Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.
Την προσοχή όλων για πιθανό κίνδυνο από τοξικές ουσίες που παρήγαγε η καύση των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov, καθώς και των ίδιων των υλικών του αεροσκάφους, επέστησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ειδικότερα μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ επεσήμανε ότι «τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος».
Όπως σημείωσε για το λόγο αυτό, «καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής», όπως εξήγησε, αναφερόμενος πρακτικά σε μία έκταση 3,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, «για 1-2 μήνες για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης».
Όσον αφορά τους κατοίκους της περιοχής, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει». Προειδοποίησε ωστόσο για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση (σ.τ.σ. σωματιδίων, δηλαδή σήκωμα σκόνης) από αγροτικές εργασίες κτλ.», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός αυτής της περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.
Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι», υποδεικνύοντας προβλήματα που μπορεί να αφορούν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τρόφιμα (της γεωργικής ή ζωικής παραγωγής) που μπορεί να είναι μολυσμένα.
«Δύο-τρεις δειγματοληψίες μέσα στο επόμενο δίμηνο φτάνουν, δεν χρειάζεται παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.
Εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί του πληρώματος, το οποίο κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Τα 8 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος ήταν ουκρανικής καταγωγής.
Οι σοροί του οκταμελούς πληρώματος θα μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κομοτηνή και από εκεί θα τις παραλάβουν οι διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας στην Ελλάδα.
«Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω»: με τη φράση αυτή ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ του πιλότου του μοιραίου Antonov 12, που κατέπεσε το Σάββατο στην περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου, με τον πύργο ελέγχου.
Σύμφωνα με το STAR, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα τον εν λόγω διάλογο, ο πύργος ελέγχου ρώτησε τον πιλότο εάν μπορεί να φτάσει στην Καβάλα.
Πιλότος Antonov: Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω
Πύργος Ελέγχου: Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;
Πιλότος Antonov: Δημιουργούνται και άλλα προβλήματα στο αεροσκάφος. Θα προσπαθήσω να προσγειωθώ στην Καβάλα.
Πύργος Ελέγου: Ενημέρωσέ μας
Πιλότος Antonov: Χάνω το ένα όργανο του αεροσκάφους πίσω από το άλλο
Με πληροφορίες από: AΠΕ-ΜΠΕ, CNN Greece, Εφ.Συν., Open, Star