ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ρεπορτάζ από το Inside Story: Και όμως Μαξίμου και Intellexa γνωρίζονται

Κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που δείχνουν πως ήδη από τον Ιούλιο του 2020 η Krikel του Γιάννη Λαβράνου έστελνε εμβάσματα στην Intellexa, αποκαλύπτει σημερινό ρεπορτάζ του Inside Story.

Υπενθυμίζεται πως, μέχρι σήμερα, επιχειρείται οι δύο εταιρείες Krikel και Intellexa να εμφανιστούν ως δύο άσχετες μεταξύ τους οντότητες, δηλαδή ο επίσημος προμηθευτής του κράτους και η εταιρεία που εμπορεύεται και εγκαθιστά το παράνομο λογισμικό παγίδευσης κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον, δεν έχει παρέμβει μέχρι στιγμής κανένα θεσμικό όργανο.

Ωστόσο, στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του inside story, το οποίο υπογράφουν οι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, καταρρίπτεται το παραπάνω αφήγημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζει φαίνεται καθαρά ότι ο Λαβράνος της Krikel -κουμπάρος Δημητριάδη, Παναγιώτοπουλου, Πλεύρη και Τσουβάλα-  και η Intellexa είναι άμεσα συνδεδεμένοι. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται στον χρόνο εγκατάστασης της Intellexa στην Ελλάδα και στο πως η κυβέρνηση βοήθησε σε αυτή την εγκατάσταση.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ «Στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του inside story– το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».
Το Inside Story, αναφέρεται σε ένα νέο πρόσωπο τον Σαχάκ Άβνι, τον στενότερο συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια – αρχικά στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε.

Όπως αναφέρει:  «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019. Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020)».
Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων». «Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020», είπε στο inside story μία πηγή που συνεργάσθηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα από το φθινόπωρο του 2019.

«Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μετά την εισαγωγή του λογισμικού στην Ελλάδα, μία αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιωτών ταξιδεύει στο Ισραήλ, όπου ξεναγείται σε διάφορες κρίσιμες υποδομές συλλογής πληροφοριών της χώρας και αποφασίζεται να εγκατασταθεί η εταιρεία Intellexa στην Αθήνα, κάτι που γίνεται τον Μάρτιο του 2020 – ενώ έχει προηγηθεί η κρίση με το βαν του Ταλ Ντίλιαν στη Λάρνακα, μετά την προβολή σχετικού βίντεο στο Forbes.

Το Inside Story παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο επιχειρηματίας της Krikel Γιάννης Λαβράνος, ο οποίος είναι κουμπάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη, του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρης και του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνου Τσουβάλα, είχε άμεση σχέση με την Intellexa του Predator.

Τα επίμαχα στοιχεία είναι τα εξής:

-Κάτοχος του 35% της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας του, της Viniato λειτούργησε το εννιάμηνο του 2018 ως σύμβουλος της Κρίκελ, προκειμένου αυτή να αναπτύξει τη στρατηγική της αναφορικά με έργα (υποστήριξη και ανάπτυξη ειδικών λογισμικών) εντός της ελληνικής επικράτειας.

-Η πληρωμή της αμοιβής της Viniato έγινε τον Αύγουστο του 2018 από λογαριασμό που διατηρεί η Κρίκελ στην Τράπεζα Πειραιώς και το 2019 ποσό 50.000 ευρώ πέρασε με έμβασμα στη Viniato από λογαριασμό της Κρίκελ στην Optima Bank.

-Τον Μάιο του 2020, τον μήνα δηλαδή που ο Φέλιξ Μπίτζιος αποκτά το 35% της Intellexa, η Κρίκελ μεταφέρει την έδρα της στο Μαρούσι, σε γραφεία που ανήκουν σε τρίτη κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Μπίτζιου, την Layth Capital Ventures, με ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα.

-Οι σχέσεις Κρίκελ συμφερόντων Λαβράνου και Layth Capital Ventures συμφερόντων Μπίτζιου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κίνηση των λογαριασμών της Κρίκελ στην Optima Bank, χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα όμως σε αυτές τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το inside story, είναι η κίνηση χρήματος μεταξύ Κρίκελ και Intellexa.

Oι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020, τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας) και συγκεκριμένα: Στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ήδη από τις 4 Μάιου 2022 ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης με τη δικηγόρο του Ζαχαρία Κεσσέ είχαν καταθέσει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των  Krikel και Intellexa και είχαν ζητήσει τον έλεγχο τους δίχως να γίνει όπως τίποτα θεσμικά.

Αν είχε γίνει εκείνος ο έλεγχος θα είχε καταδειχθεί κατευθείαν η σχέση των δύο εταιρειών, δηλαδή η σχέση ενός προμηθευτή της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ με την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator.

Όπως σημειώνουν οι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου «αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να διαλευκάνει τη δράση του κέντρου υποκλοπών στη χώρα, η κίνηση του χρήματος θα ήταν ο βασικός της δρόμος. Δεν φαίνεται όμως να το ήθελε. Ως γνωστόν το χρήμα «μιλάει» και στην υπόθεση του κέντρου των παράνομων υποκλοπών –την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός– λέει περισσότερα από όσα ενδεχομένως θα ήθελαν οι εμπλεκόμενοι και όσοι δεν τους αγγίζουν».

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA