ΕΛΛΑΔΑ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Μπαράζ νέων καταγγελιών – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», με τις καταγγελίες πρώην φιλοξενούμενων στις δομές αλλά και γονέων να παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας και τις Αρχές να ξεκινούν να ερευνούν και την οικονομική διαχείριση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ).

Ξυλοδαρμοί, σεξουαλικές επιθέσεις, αυστηρές και ταπεινωτικές τιμωρίες, παιδική εκμετάλλευση είναι ορισμένες μόνο από τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε μετά από την καταγγελία ενός 19χρονου, ο οποίος έβαλε στο «κάδρο» των ερευνών τρεις εργαζόμενους στη δομή αλλά και τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο -τον άνθρωπο που αποτέλεσε για πολλά χρόνια το «πρόσωπο» της ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση προχώρησε χθες, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, σε αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής, με στόχο να μην σταματήσει η λειτουργία της και να μη βρεθούν στο δρόμο τα παιδιά που φιλοξενούνται στους χώρους τους.

Το «τιμόνι» της Κιβωτού του Κόσμου παίρνει πλέον η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» και μια γυναίκα που έχει ξεχωρίσει για την κοινωνική της δράση.

Το νέο 7μελές συμβούλιο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με δικηγορικό γραφείο και ορκωτούς λογιστές για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα.

Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων

Οι δικαστικές Αρχές που έχουν αναλάβει την υπόθεση ξεκίνησαν χθες να λαμβάνουν καταθέσεις, με πρώην εργαζόμενο της ΜΚΟ να εμφανίζεται την Τρίτη ενώπιον των δύο εισαγγελικών λειτουργών που ερευνούν τις καταγγελίες.

Ο μάρτυρας είναι από τα πρόσωπα τους ισχυρισμούς των οποίων θα εξετάσουν ενδελεχώς οι εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή που ερευνούν την τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Τις επόμενες ημέρες οι δύο εισαγγελείς θα λάβουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΜΚΟ και καταγγέλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει επικεντρωθεί, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην δικογραφία, σε ενέργειες προβεβλημένου στελέχους του ΜΚΟ και τριών προσώπων που εργάζονται σε δομές.

Η καταγγελία του 19χρονου για ασέλγεια δεν είναι η μοναδική, καθώς για το συγκεκριμένο αδίκημα αναζητείται εργαζόμενος σε δομή της επαρχίας καθώς τρόφιμος τον κατηγορεί για ασέλγεια στη δομή του Βόλου πριν από τέσσερα χρόνια.

Συνεχίζεται το «μπαράζ» καταγγελιών

Εν τω μεταξύ ο καταιγισμός νέων καταγγελιών συνεχίζεται καθώς σήμερα, Τρίτη (22/11), πρώην υπάλληλος της δομής στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για κακοποίηση βρεφών, άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας στα παιδιά και αποθήκες με ληγμένα τρόφιμα, ανάμεσα σε άλλα.

«Είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού από τη θέση του», είπε η πρώην υπάλληλος για τον τραυματισμό ενός βρέφους.

«Ο γιατρός μού είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φρικτά, ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του -δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα- και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο, αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού», ανέφερε. Παράλληλα κατήγγειλε την αποσιώπηση των παραπάνω περιστατικών, πως δεν έγινε καμία ενέργεια και ακολούθησε μόνο η δική της απόλυση.

Επίσης, μία πρώην φιλοξενούμενη της «Κιβωτού» -20 ετών σήμερα- δήλωσε πως την έδιωξαν επειδή έκανε άμβλωση, μιλώντας στο Mega.

«Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”. Eγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα» κατήγγειλε η κοπέλα.
«Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν. Το πάλεψα μόνη μου» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα στο φως έρχονται καταγγελίες παιδιών για περιστατικά βίας, πολυήμερες τιμωρίες ακόμη και στην απομόνωση, και ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με όσα είπε πρώην φιλοξενούμενος στις δομές, του φώναζαν «θα σου κόψω το φαγητό, θα σε πετάξω έξω από το σπίτι που σου νοικιάζω, θα αφήσω τη μάνα σου χωρίς φάρμακα. Κάποια παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις από τα άλλα, το κριτήριο δεν το ξέρω».

Ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μαζί με τον αδερφό του, έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως υπεύθυνοι αναζητούσαν τρόπους, ακόμη και για να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιμέλεια παιδιών.

«Έμενα η γιαγιά μου είχε πάρει την επιμέλεια από τη μητέρα μου, επειδή η μάνα μου ήταν τοξικομανής. Η Κιβωτός θεώρησε σωστό με τα κονέ που έχει και τις διασυνδέσεις να πάρει την επιμέλεια από τη γιαγιά μου χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Με σκοπό αυτοί να παίρνουν επιδόματα πάνω στα ονόματά μας και εμένα η μάνα μου, να είναι στο δρόμο κυριολεκτικά στο δρόμο, να μην έχει να φάει, να μην έχει να πλυθεί, να μην έχει να κάνει τίποτα».

Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πάτερ Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

Στο «στόχαστρο» και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τέθηκαν οι δραστηριότητες της «Κιβωτού του Κόσμου» προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν μέσω αυτών έχουν τελεστεί αξιόποινα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πέραν δηλαδή της εισαγγελικής έρευνας που ήδη διενεργείται για τις σοκαριστικές καταγγελίες που αφορούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές φιλοξενούμενων σε βάρος παιδιών σε διάφορες δομές της «Κιβωτού» ο πρόεδρος της Αρχής, ε.τ. αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε από τους ερευνητές να συγκεντρώσουν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα με τις καταγγελίες περί αδιαφάνειας ως προς τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές και χορηγίες ακόμη και ακινήτων μεγάλης αξίας.

Στόχος της Αρχής είναι να οργανωθούν άμεσα όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ως προς τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της συγκεκριμένης ΜΚΟ ώστε να διακριβωθεί εάν τυχόν έχουν τελεστεί τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω των δραστηριοτήτων της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της έρευνας θα ελεγχθεί επίσης εάν αποκτήθηκαν νόμιμα τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου, των στενών συγγενικών του προσώπων κι όσων διαπιστωθεί πως ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της «Κιβωτού» με ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA