ΕΛΛΑΔΑ

Η βροχή έσβησε τη φωτιά στη Βάλια Κάλντα μετά από 16 μέρες

Πενταμελές κλιμάκιο πυροσβεστών παραμένει σε περιοχή του εθνικού δρυμού της Βάλιας Κάλντα, ανάμεσα στην Βωβούσα Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών, όπου για δεκαέξι ολόκληρες μέρες έκαιγε πυρκαγιά για την οποία όμως επιστρατεύτηκαν λιγοστά εναέρια μέσα και αυτά με καθυστέρηση.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών, Αντώνης Καλαϊδόπουλος, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο πως «η φωτιά έχει σβήσει» ενώ η ομάδα της πυροσβεστικής παραμένει μέχρι να δοθεί το σήμα της κατάσβεσης. Όπως ανέφερε ο κ. Καλαϊδόπουλος, χθες υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή του εθνικού δρυμού, γεγονός που διευκολύνει το έργο της πλήρους κατάσβεσης.

Η φωτιά ήταν έρπουσα, σε εδάφη που παρουσίαζαν κλίση πάνω από 45%, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η προσέγγιση των πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής. Οι φλόγες έκαψαν χαμηλή βλάστηση και μαύρη πεύκη σε ένα οικοσύστημα, στο οποίο διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά προστατευόμενα. Αετοί, γεράκια, γερακίνες, βίδρες, ζαρκάδια και αγριόγατοι, αρκούδες και πολλά άλλα.

Πρόκειται για τον πυρήνα του μεγαλύτερου χερσαίου Εθνικού Πάρκου της χώρας μας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα αποτελώντας μια περιοχή μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA