Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
08.02.2023

Φωτιά στον Έβρο: Το πύρινο μέτωπο στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς [ΒΙΝΤΕΟ]

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση.
Φωτιά στον Έβρο: Το πύρινο μέτωπο στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς [ΒΙΝΤΕΟ]

Eντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, του μοναδικού στην Ευρώπη οικοσυστήματος κινείται το πύρινο μέτωπο που κατακαίει από το μεσημέρι της Πέμπτης στο Σουφλί Έβρου.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, αν και οι καιρικές συνθήκες είναι μέχρι στιγμής καλές αφού στην περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το ethnos.gr, στις μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί και οι κάτοικοι του βόρειου Έβρου καθοδηγώντας, πολλές φορές στα μονοπάτια του δάσους τους πυροσβέστες. Τα σημεία όπου καίει η φωτιά είναι δυσπρόσιτα, τα δέντρα (πεύκα) είναι μεγάλα και η βλάστηση πυκνή. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι ακόμη και οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στην κατάσβεση κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν όταν αλλάζει η φορά του ανέμου σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου.

Τα μέτωπα είναι πολλά και διάσπαρτα μέσα σε ένα πυκνό – παρθένο δάσος δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Η Πυροσβεστική έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της και αυτή τη στιγμή στο πυκνό δάσος επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 πυροσβεστικά ελικόπτερα ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες των δήμων. \

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.