ΕΛΛΑΔΑ

Επιτροπή PEGA: Τι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών επισήμαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν με την εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της έρευνάς της. Εξέθεσαν τα συμπεράσματα από τα πορίσματά τους από την λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας τους κινδύνους για το δημοκρατικό πολίτευμα, εν όψει και των βουλευτικών εκλογών.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει ήδη καταθέσει διά ζώσης στην Επιτροπή στις Βρυξέλλες, σήμερα θα παραδώσει υπόμνημα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και του ζητήθηκε δεν θα συναντηθεί με την PEGA. Αντ’ αυτού θα καταθέσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαιρετικά σκοτεινή περίοδος για την ελληνική δημοκρατία

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ζητήσει να καταθέσει στην PEGA το πόρισμά του από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου, εκφράζει την ελπίδα ότι Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταφέρει να ρίξει λίγο παραπάνω φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, καθώς φάνηκε ότι οι ευρωβουλευτές είναι ενήμεροι σε αρκετό βάθος για τις λεπτομέρειες του σκανδάλου αυτού.

Σε δήλωσή του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε ότι ενημέρωσε την PEGA «για το διπλό σκάνδαλο, το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και το σκάνδαλο της συγκάλυψης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης από τη μεριά της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ.».

«Ενημέρωσα για τη συνδυαστική χρήση των επίσημων επισυνδέσεων και του predator από την ΕΥΠ που στην πραγματικότητα μας οδηγεί σε μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο για την ελληνική δημοκρατία. Το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές με το predator ενεργό αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας», σημείωσε και τόνισε ότι «εξ αυτού του λόγου και μόνο είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει στη σχετική ερώτηση που του έχει καταθέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή διαδικασία της Ώρας του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να αποδράσει για άλλη μια φορά από τις τεράστιες ευθύνες του και στην πραγματικότητα, όπως σας είπα και προηγουμένως, οδηγείται η χώρα σε εκλογές με μια τεράστια σκιά, με ένα σκοτεινό πέπλο να τυλίγει την ελληνική δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι έχει την ελπίδα ότι «η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταφέρει να ρίξει λίγο παραπάνω φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, καθώς φάνηκε ότι οι ευρωβουλευτές είναι ενήμεροι σε αρκετό βάθος για τις λεπτομέρειες του σκανδάλου αυτού».

Και κατέληξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα να επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως, καθώς τα δημοσιεύματα, οι πληροφορίες, οι αποκαλύψεις είναι πλέον καθημερινές και υπάρχει σαφής ένδειξη ότι τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία παρακολουθούνταν δεν περιορίζονταν στον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Σπίρτζη αλλά μιλάμε για πολύ περισσότερους που θα προκύψει στο μέλλον ότι πράγματι έχουν παρακολουθηθεί». 

ΚΚΕ: Η προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι στα χέρια του λαού

Τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος του ΚΚΕ παρουσίασαν στην Επιτροπή και οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εξήγησε ότι αυτά είναι η προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, η συσκότιση μέσω του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα «βάσει του νομικού πλαισίου και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά και τον τρόπο δράσης των μηχανισμών παρακολούθησης.

Το ΚΚΕ επισήμανε επίσης τις «πολιτικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ», όσον αφορά την υπόθεση παρακολούθησης του ΚΚΕ.

Και κατέληξε ότι εξήγησαν στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ότι με την παρούσα κατάσταση, «μέτρα εκδημοκρατισμού δεν μπορούν να υπάρξουν» και πως η «προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων βρίσκεται στα χέρια του λαού».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA