Γιατί να βάλεις προφυλακτικό στο κουβανέζικο κρασί;

Ε, όχι! Κουβανέζικο κρασί; Ρούμι, ναι. Πούρα, ναι. Αλλά, κρασί;

Κι όμως. Ο Ορέστες Εστέβες κάνει κρασί από κουβανέζικα σταφύλια, στα οποία προσθέτει πιπερόριζα, ιβίσκο κι άλλα τροπικά φρούτα, μέσα σε γυάλινες φιάλες και μετά φοράει στον λαιμό της καθεμιάς ένα προφυλακτικό για να αρχίσει η ευγενής διαδικασία της ζύμωσης.

«Το να βάζεις προφυλακτικό σε μια φιάλη είναι ακριβώς ότι κάνει κι ένας άντρας» είπε, στο Associated Press, o 65χρονος οινοποιός. «Στέκεται, το κρασί είναι έτοιμο, κι η διαδικασία ολοκληρώνεται».

Κάνει κρασί εδώ και χρόνια. Ξεκίνησε παράνομα στην πίσω αυλή, αλλά μετά από καριέρα στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, η επιχείρηση του έγινε νόμιμη – ένα μικρό οινοποιείο, το 2000, όχι τίποτα σπουδαίο.

Σήμερα, στο «El Canal» – «Το Κανάλι», αυτό είναι το όνομα του οινοποιείου – ο Ορέστες, η γυναίκα του, ο γιος του και ένας βοηθός παράγουν κάθε χρόνο 300 φιάλες κρασί, των 20 λύτρων η καθεμιά.

Και στο El Cerro (αυτό είναι τ’ όνομα της γειτονιάς), οι γείτονες χαζολογάνε με τις ώρες στη γωνία, ρουφώντας από πράσινα ποτήρια το νέκταρ του Ορέστες.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή