Για το ενδεχόμενο διακοπής του εμβολίου AstraZeneca συζητάει σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα

Την ενδεχόμενη ολιγοήμερη αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca εξετάζει στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμβολιασμών και στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα η θέση της Επιτροπής και του υπουργείου Υγείας ήταν ότι η χώρα μας θα πάρει αποφάσεις ανάλογα με τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), όμως το κύμα αναστολών στη χρήση του εμβολίου σε άλλες χώρες, θέτει επί τάπητος το ερώτημα αναστολής και στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και κάλεσε όσους έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό να μην το ακυρώσουν. Υποστήριξε παράλληλα και πριν ακόμα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή ότι: «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)» και συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά», τόνισε.

Στον ΑΝΤ1 μίλησε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και επισήμανε ότι το ερώτημα της ολιγοήμερης διακοπής θα συζητηθεί σήμερα αν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναστολή χορήγησής του.

Η συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα συζητήσει σήμερα το θέμα των πιθανών παρενεργειών του εμβολίου της AstraZeneca ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μέχρι σήμερα 18 χώρες παγκοσμίως έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca εκ των οποίων οι 16 είναι ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα οι: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Σουηδία και Ισλανδία. Σε προσωρινή διακοπή έχει προχωρήσει και η Ταϊλάνδη.

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά