Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Σε ύφεση τα μέτωπα

Μαίνεται για ένατη ημέρα, αλλά υπό πολύ καλύτερες συνθήκες, η μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια, ενώ η φωτιά έχει κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. 
 
Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα στην Εύβοια. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Νωρίς το πρωί η πυρκαγιά ήταν έξω από τη Γαλατσώνα, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο καθώς εάν το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς ξεφύγει, τότε θα περάσει στην απέναντι πλευρά που βρίσκονται Καμάρια, Νέα Σινασό και Ιστιαία.

Εάν κάτι τέτοιο γίνει, τότε θα παραδοθεί στις φλόγες ένα ακόμη πλούσιο σε βλάστηση δάσος, το οποίο έχει παραμείνει άκαυτο από τη πύρινη λαίλαπα όλες αυτές τις μέρες, όπως και τα παραπάνω χωριά.

Το μέρος είναι ιδιαίτερα δύσβατο και δεν μπορούν να επιχειρήσουν πεζοπόρα τμήματα, οπότε οι ελπίδες βρίσκονται στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες να επιχειρούν.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι στη περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι αυτή την ώρα. Οι κάτοικοι -σαν μια ενωμένη γροθιά- ανεβαίνουν πάνω σε ταράτσες στήνοντας παρατηρητήρια για να μπορούν να βλέπουν τη κατεύθυνση της πυρκαγιάς και να καθοδηγούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους συμπολίτες τους στη μάχη με τις φλόγες. Οι κάτοικοι λένε πως «και ένα δέντρο ακόμη να σώσουμε είναι πάρα πολύ σημαντικό».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA