Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι μοιάζει η μετανάστευση 80.000 χρόνια πριν

Ο 21ος αιώνας σήμανε την απαρχή της μεγαλύτερης κρίσης των προσφύγων στην ιστορία του κόσμου, και οι συντηρητικές εκτιμήσεις από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες  δείχνουν ότι πάνω από 65.700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Ακόμη και χωρίς την πολιτική επιταγή να φύγουν, οι «οικονομικοί» μετανάστες επίσης φεύγουν από τα σπίτια τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Και στις δύο περιπτώσεις, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών ξεκίνησε από προβλήματα που προκάλεσε ο άνθρωπος.

Ωστόσο,  η μετανάστευση παλαιότερα πιστεύεται ότι ήταν το αποτέλεσμα ακραίων περιβαλλοντικών αλλαγών που υποχρέωσε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

Πολλές νέες μελέτες έχουν προσπαθήσει να μάθουν αν ιστορικές μεταναστεύσεις από την Αφρική από «μη-Αφρικανούς» έγινα σε ένα κύμα ή αν η έξοδος διεκόπη.

Βρήκαν κάτι εκπληκτικό.

Στο περιοδικό Nature, τρεις σειρές γενετιστών που συμμετείχαν στην έρευνα του DNA από σχεδόν 1.000 ανθρώπους σε διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά μέρη του κόσμου, διαπίστωσαν ότι όλοι οι μη Αφρικανοί μπορούν να εντοπίζουν την καταγωγή τους σε έναν πληθυσμό που άφησε την Αφρική 50.000 με 80.000 χρόνια πριν.

Και ενώ οι άνθρωποι ζούσαν έξω από την Αφρική το συντομότερο 100.000 χρόνια πριν, πολλοί πέθαναν έξω και εκείνων που επέζησαν πέρασαν γενετικές πληροφορίες τους για τους ανθρώπους σήμερα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το τι θα μπορούσε να προκαλέσει τη μαζική μετανάστευση.

Ο Ντέιβιντ Ράιχ, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, απέτυχε να βρει μια μετάλλαξη του DNA που θα μπορούσε να εξηγήσει την πρόοδο στον τομέα της επιστήμης και της τέχνης εκείνη την εποχή, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι οι αλλαγές σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντος.

Ο Joshua Akey ένας άλλος ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Όσο περισσότερο κατανοούμε για αυτό το συγκεκριμένο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία, τόσο περισσότερο αυτό παρέχει μια πλήρη εικόνα του παρελθόντος μας.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο, το οποίο εξηγεί το μοτίβο της μετανάστευσης:

Πηγή: Independent

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου