Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Επτά στις 10 γυναίκες καταγγέλλουν στη γραμμή SOS 15900 ότι η έμφυλη βία είναι μέσα στο σπίτι τους

Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που δέχεται η γραμμή SOS 15900 για βία κατά των γυναικών αλλά και οι επισκέψεις στα συμβουλευτικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία για 2021, τη χρονιά δηλαδή που το #metoo όπλισε όλο και περισσότερες γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά και έδωσε κουράγιο σε θύματα βίας να βγουν από τη σκιά, τα περισσότερα περιστατικά που καταγγέλλονται έχουν να κάνουν με ενδοοικογειακή βία.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 7.809 κλήσεις (τη στιγμή που όλο το 2019 οι κλήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 6χιλ.) , εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας με τις 3.182 κλήσεις να αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στη συντριπτική του πλειονότητα οι γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Στις περιπτώσεις που οι γυναίκες καλούν στη γραμμή για ενημέρωση, αυτή αφορά κυρίως την ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται αλλά και νομικές συμβουλές. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις με τις γυναίκες να αναζητούν φιλοξενία ώστε να φύγουν από το περιβάλλον που βρίσκονται.

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Ενώ, τη στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

Παράλληλα ένα ακόμη στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι τα τρίτα πρόσωπα που καλούν στη γραμμή υποστήριξης. Τις περισσότερες φορές καλεί μέλος της οικογένειας είτε πρόκειται για γονείς είτε άλλο μέλος, ενώ ακολουθούν οι φίλοι αλλά και οι γείτονες που απευθύνονται στη συγκεκριμένη γραμμή για να αναφέρουν τις περισσότερες φορές κάποιος περιστατικό βίας.

Συμβουλευτικά κέντρα

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στα συμβουλευτικά κέντρα, όπου το εξάμηνο από τον Φεβρουάριο ως και τον Ιούλιο εξυπηρετήθηκαν πάνω από 2.500 γυναίκες. Συνολικά αυτό το διάστημα καταγγέλθηκαν 1750 περιπτώσεις βίας μέσα στην οικογένεια, ενώ συνολικά σε όλες τις περιπτώσεις, πάνω από το 50% (1.177) ως δράστης αναφέρθηκε ο νυν ή πρώην σύζυγος.

Η έμφυλη βία κατά των γυναικών και για τους μήνες αναφοράς υπερισχύει σε καταγραφές με ποσοστό που φτάνει το 90% συγκριτικά με τα περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες.

Οι μορφές κακοποίησης

Μετά την διευκρίνιση του ερωτηματολογίου της ομάδας εμπειρογνωμόνων της GREVIO αλλά και των άρθρων 33 έως 41 της Σύμβασης, η κατηγοριοποίηση των μορφών κακοποίησης έχει την παρακάτω μορφή:

Ψυχολογική βία
Μη εμφανής παρακολούθηση ή παρενόχληση (Stalking)
Σωματική βία
Σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού
Αναγκαστικός γάμος
Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων
Αναγκαστική έκτρωση και αναγκαστική στείρωση
Σεξουαλική παρενόχληση
Εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της ούτως – αποκαλούμενης «τιμής»

Ακόμα πιο συγκεκριμένα και με βάση την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά και κατά άρθρο εκείνες οι μορφές βίας για τις οποίες θα παρουσιάσουμε στατιστικά στοιχεία.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA