Categories: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κροατία: Ένας «μικρόκοσμος» τρένων μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου στο Ζάγκρεμπ

Έχει μήκος άνω του ενός χιλιομέτρου, διαθέτει 50 μηχανές και 1.000 βαγόνια, 300 μέτρα δρόμων στα οποία κάνουν την εμφάνισή τους ηλεκτροκινούμενα οχήματα, 2.500 “φιγούρες” της καθημερινότητας και μηχανές τρένων από έξι ιστορικές περιόδους: Πρόκειται για το Backo Mini Express, ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά “επιτεύγματα” μοντελισμού στην Ευρώπη, που μετατράπηκε σε… μίνι μουσείο και, περιλαμβάνει, επίσης 140 κινούμενες αμαξοστοιχίες.

Το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό “φαινόμενο” μοντελισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη κατασκευάστηκε από τον Antun Urbic Backo και τους συνεργάτες του και στεγάζεται στην οδό Gunduliceva 4 σε δύο ορόφους, καταλαμβάνοντας χώρο άνω των 350 τετραγωγικών μέτρων. Καθημερινά, 140 τρένα – δημιουργήματα μοντελισμού ταξιδεύουν κατά μήκος 1.500 μέτρων σιδηροτροχιάς, περνούν από τούνελ και γέφυρες, δύσβατες περιοχές και “συναντούν” σταθμούς σε πόλεις, αλλά και εικόνες από το φυσικό περιβάλλον.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης πολλές μικρές, λόγω μεγέθους, λεπτομέρειες της πόλης του Ζάγκρεμπ, όπως η χιονοδρομική πίστα του Mt Sljeme και το λιφτ του σκι ή η έκθεση Advent με ένα μικρό παγοδρόμιο. Περισσότερα από 20.000 άτομα επισκέπτονται το μουσείο κάθε χρόνο, κυρίως από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία και τη Σλοβενία, καθώς και από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ισπανία, τη Δανία και τη Σουηδία, αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Χιλή, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή