Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα μουσείο σε σταθμούς της Αθήνας για τη φιλοξενία των προσφύγων

Παιχνίδια, πάνες, ρούχα, παπούτσια, τετράδια, βραχιολάκια, μια τσάντα, ένας βραστήρας, ένα τουμπελέκι και άλλα αντικείμενα εκτίθενται από σήμερα σε διάφορους σταθμούς του Μετρό, των λεωφορείων και του τραμ στο πλαίσιο του «Museum Without A Home» (Μουσείο χωρίς σπίτι). Πρόκειται για μια έκθεση που τιμά τη φιλοξενία των προσφύγων από τους ανθρώπους στην Ελλάδα από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και την OXFAM, τη Διεθνή Συνομοσπονδία Οργανώσεων για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

«Η Ιωάννα ζει στη Λέρο. Στην πλατεία του χωριού της παίζει συχνά με τη Νάντια από το Αφγανιστάν που διαμένει σε δομή φιλοξενίας της περιοχής. Όταν έμαθε πως η φίλη της θα πήγαινε σχολείο, αποφάσισε να της δώσει ένα τετράδιο για να μάθει να γράφει ελληνικά. Μια μικρή πράξη αλληλεγγύης που αξίζει ένα μεγάλο “Ευχαριστώ”», διαβάζει ο διερχόμενος από το σταθμό Αμπελοκήπων στη λεζάντα της προθήκης, όπου εκτίθεται ένα τετράδιο.

      «Πρόκειται για αντικείμενα που έχουν δώσει αλληλέγγυοι και εθελοντές σε πρόσφυγες. Οι άνθρωποί μας που βρίσκονται σε καταυλισμούς, σημεία υποδοχής κ.λπ. γνώρισαν τους πρόσφυγες και τους εθελοντές, κατέγραψαν τις ιστορίες και ακολούθησε η έκθεση», αναφέρει η Νίκη Μαυρομάτη από τη Διεθνή Αμνηστία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

      Τα εκθέματα του Museum Without A Home βρίσκονται σε διάφορα σημεία στην πόλη και ανανεώνονται συνεχώς. Οι διοργανωτές προτρέπουν τον κόσμο να βρουν στο χάρτη το κοντινότερο σημείο, και να το επισκεφτούν με την πρώτη ευκαιρία.

Περισσότερα εδώ.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου