Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.12.2024

Έκθεση στο Μαϊάμι παρουσιάζει πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες βλέπουν το παγκόσμιο αθλητικό φαινόμενο : Το ποδόσφαιρο

Απομένουν μόλις πέντε εβδομάδες έως την έναρξη στη Ρωσία.
Έκθεση στο Μαϊάμι παρουσιάζει πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες βλέπουν το παγκόσμιο αθλητικό φαινόμενο : Το ποδόσφαιρο

Απομένουν μόλις πέντε εβδομάδες έως την έναρξη στη Ρωσία του πιο δημοφιλούς αθλητικού γεγονότος στη Γη, του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA.

Στο Μουσείο Τέχνης Perez στο Μαϊάμι (PAMM), η γιορτή του ποδοσφαίρου έχει ήδη αρχίσει, καθώς διοργανώνεται έκθεση που εξυμνεί το άθλημα μέσω της σύγχρονης τέχνης.

Παρουσιάζοντας έργα των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών, περισσότερων από 30 καλλιτεχνών, από τον Άντι Γουόρχολ έως τον Κεχίντε Ουάλι, τη Μαρία Λάσνινγκ και τον Μιγκέλ Καλντερόν η έκθεση «The World’s Game: Futbol and Contemporary Art» (Το Παγκόσμιο Παιχνίδι: Ποδόσφαιρο και Σύγχρονη Τέχνη) διερευνά τις κοινωνικές και πολιτικές επιδράσεις του ποδοσφαίρου, καθώς και την καθαρή αγάπη πολλών καλλιτεχνών για το παιχνίδι.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο με το οποίο είμαι πιο παθιασμένος εκτός από την τέχνη και το ποδόσφαιρο για να είμαι απόλυτα ειλικρινής» δήλωσε ο διευθυντής του PAMM και ένας από τους επιμελητές της έκθεσης, Φράνκλιν Σίρμανς στην Συλλογικά, η έκθεση εξυμνεί την ομοιότητα της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα άθλημα που αντιπροσωπεύει μία από τις λίγες κοινές γλώσσες παγκοσμίως.

   Στην έκθεση με θέμα το ποδόσφαιρο, ένα άθλημα που παίζεται από περισσότερους από 240 εκατομμύρια ανθρώπους σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, βίντεο και πολυμέσα.

Το Μαϊάμι είναι γεμάτο ανθρώπους από διαφορετικά μέρη και είναι μία πόλη που έχει μία σχέση με το ποδόσφαιρο, την οποία δεν έχει άλλη πόλη των ΗΠΑ. Το πάθος για το παιχνίδι και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται με το άθλημα είναι εντελώς διαφορετικό, ανέφερε ο Φράνκλιν Σίρμανς και δήλωσε ενθουσιασμένος που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μαϊάμι έκθεση για το πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες βλέπουν το παγκόσμιο αθλητικό φαινόμενο.Ενώ πολλοί από τους καλλιτέχνες της έκθεσης προσφέρουν περίεργους ακόμη και συγκινησιακούς στοχασμούς για το ποδόσφαιρο που προέρχονται από τις προσωπικές τους ιστορίες ή τους δεσμούς τους με ένα μέρος, άλλοι διερευνούν την ίσως λίγο πιο επιθετική ανάπτυξη του παιχνιδιού από μία τοπική συγκέντρωση σε παγκόσμιο χρυσωρυχείο. 

Η σειρά ζωγραφικών έργων του Chris Beas, «There’s Only One United», καταγράφει την αγορά ενός από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας, της Manchester United, από την οικογένεια Γκλέιζερ το 2005. Σε μια κίνηση που ο καλλιτέχνης ονομάζει «βαμπιρική» χρησιμοποίησαν δανεικά χρήματα για να αγοράσουν την ομάδα και την έσυραν σε μαζικό χρέος που παραμένει άλυτο 13 χρόνια αργότερα.

«Ως έναν τρόπο είσπραξης κέρδους μέσω χορηγιών, η Man U έχει πλέον το όνομά της σε ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς από τρακτέρ, πετρέλαιο, κρασί, ασφαλιστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διανομών» δήλωσε ο Beas στην Observer. Οι πίνακές του απεικονίζουν σε τόνους μαύρου και λευκού παίκτες ως επί το πλείστον από τη δεκαετία του 1960, «πριν από την υπερκεφαλαιοποίηση του ποδοσφαίρου», εξήγησε. Ο καλλιτέχνης αφαιρεί όλα τα λογότυπα και τις διαφημίσεις από τις συνθέσεις του, αφήνοντας μόνο το κόκκινο χρώμα της ομάδας, μια αναφορά στις ρίζες του συλλόγου την εργατική σοσιαλιστική τάξη .

Κάποια έργα αναφέρονται σε ξεχωριστές στιγμές του ποδοσφαίρου, όπως η εγκατάσταση του Hank Willis Thomas (Hand of God) «Το Χέρι του Θεού» , γλυπτό από fiberglass για το περίφημο γκολ του Αργεντίνου θρύλου Ντιέγκο Μαραντόνα.

Η δημοφιλία του Βραζιλιάνου μύθου Πελέ γοήτευσε ακόμη και τον Άντι Γουόρχολ, μεταξοτυπίες του οποίου που απεικονίζουν τον παίκτη παρουσιάζονται στην έκθεση.

Στο «Maracana» ο γλύπτης Nelson Leirner δημιουργεί ένα μοντέλο κλίμακας του γηπέδου του Ρίο ντε Τζανέιρο, στο οποίο φιλοξενούνται εκατοντάδες θρησκευτικά και ποπ κουλτούρας αγαλματίδια, βάτραχοι, ροζ ελέφαντες, το άγαλμα του Ιησού Χριστού και του μυθικού χαρακτήρα Saci Perere.

Πρόκειται για καλλιτέχνες με σημαντικές καριέρες, οποίοι τυχαίνει επίσης να μοιράζονται αυτό το πάθος για το παιχνίδι και αυτό φαίνεται στα έργα τους, ανέφερε ο Σίρμανς.

Στόχος της έκθεσης «Το παγκόσμιο παιχνίδι» είναι να διερευνηθεί το παγκόσμιο πάθος για το άθλημα, το οποίο μοιράζονται εδώ καλλιτέχνες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο το ποδόσφαιρο ξεπερνά τα όρια θρησκείας, φύλου και τάξης, ανέφερε η Τζένιφερ Ινάσιο, επιμελήτρια της έκθεσης.

«Το παιχνίδι φέρνει πραγματικά τα έθνη κοντά» πρόσθεσε. «Είναι ένα άθλημα που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και αντικατοπτρίζει την κοινότητα του Μαϊάμι».

Η έκθεση «The World’s Game: Futbol and Contemporary Art» -Το Παγκόσμιο Παιχνίδι: Ποδόσφαιρο και Σύγχρονη Τέχνη- εγκαινιάστηκε στις 13 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.