ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές παρά την πώληση της Credit Suisse

Με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βουτιά άνω του 60% μετά την εσπευσμένη συμφωνία για την εξαγορά της τράπεζας από τη UBS, που δεν περιόρισε τους φόβους για τον τραπεζικό τομέα.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι υποχώρησε 0,83%, η Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,06% και το Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,01%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

Η μετοχή της Credit Suisse κατακρημνίστηκε με απώλειες 62,3% αφού η ανταγωνιστική της UBS ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 3 δισεκ. ελβετικά φράγκα για την 167 ετών τράπεζα και θα αναλάβει 5,4 δισεκ. δολάρια σε ζημίες, σε ένα πακέτο διάσωσης που ενορχηστρώθηκε χθες από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές. Η μετοχή της UBS σημείωσε σημείωσε νωρίτερα πτώση 8,8%.

Φόβους μεταξύ των επενδυτών προκάλεσε επίσης η είδηση ότι η αποτίμηση ομολόγων Additional Tier-1 της Credit Suisse –ή ομόλογα AT1– με ονομαστική αξία 17 δισεκ. δολάρια θα μειωθεί στο μηδέν, εξοργίζοντας κάποιους από τους ομολογιούχους που θεώρησαν ότι θα είναι καλύτερα προστατευμένοι έναντι των μετόχων.

Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες καθώς η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS δεν περιόρισε τους φόβους των επενδυτών για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών αρχών.

Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 5,92%. Στο Παρίσι, η BNP Paribas σημείωσε πτώση άνω του 8% και η Société Générale άνω του 7%. Στη Φρανκφούρτη, η Deutsche Bank σημείωσε απώλειες άνω του 6% και η Commerzbank σχεδόν 5%. Στο Λονδίνο, η Standard Chartered υποχώρησε άνω του 6%, η NatWest πάνω από 4% και η HSBC 3%.

Συντονισμένη δράση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για βελτίωση της πρόσβασης στην ρευστότητα

Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν την Κυριακή συντονισμένη δράση για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχάσουν τις αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Η συντονισμένη αυτή δράση ανακοινώνεται αμέσως μετά την αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS σε μία επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι συντονισμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 20/03 και θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA