Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.08.2022

Χωρίς τέλος οι αυξήσεις στα καύσιμα

Τρίτη ακριβότερη χώρα η Ελλάδα στην ΕΕ. Το ποσοστό επιβάρυνσης της τελικής τιμής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ξεπερνά το 51%.
Χωρίς τέλος οι αυξήσεις στα καύσιμα

Στον απόηχο των αποφάσεων των ηγετών της ΕΕ για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν τις τιμές στα καύσιμα και ιδιαίτερα βενζίνη να αυξάνονται συνεχώς, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες καθώς δεν αποκλείεται κι άλλη αύξηση, εντός της εβδομάδας, που μπορεί να φτάσει ως και τα 10 λεπτά το λίτρο.

Με την τιμή του αργού πετρελαίου να έχει εκτιναχθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι, η τιμή στα βενζινάδικα αλλάζει καθημερινά. Σήμερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου, η μέση τιμή πανελλαδικά είναι στα 2,67 ευρώ/λίτρο, ενώ στην Αθήνα κυμαίνεται στα 2,27 ευρώ /λίτρο. Μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα ακρίβυνε κατά 6,5 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη, είπε, κι εκτίμησε ότι σήμερα θα δούμε μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια.

Εκτίμησε, δεν, πως μέσα στην εβδομάδα η αύξηση θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά το λίτρο, έως το τέλος της εβδομάδας η τιμή της βενζίνης θα έχει φτάσει τα 2,37 ευρώ το λίτρο. Κάτι που έχει επηρεάσει άμεσα και την κίνηση στα βενζινάδικα, που παραμένει περιορισμένη ενώ την περασμένη Κυριακή καταγράφηκε μείωση κίνησης της τάξης του 40%.

Παράλληλα όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα «Είμαστε η 3η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη στα καύσιμα. Και αν βγάλουμε τον ειδικό φόρο, πέφτουμε στην 11η θέση» και συμπλήρωσε μιλώντας στο MEGA πως «κάνουν δηλώσεις στο εξωτερικό και πέφτει η τιμή, ή το αντίθετο. Ένα χρηματιστηριακό είδος, είναι χρηματιστηριακό. Ας μπει ένα πλαφόν και στα διυλιστήρια. Γιατί να μην μπει πλαφόν και εκεί;».

«Στα 3 ευρώ, αν τρέχει έτσι ο ρυθμός, το βλέπω να φτάνουμε πολύ σύντομα. Ανά πάσα στιγμή έχουμε εκπλήξεις», προέβλεψε η ίδια.

Τρίτη ακριβότερη χώρα η Ελλάδα στην ΕΕ

Όπως αναφέρει το «Βήμα», είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πορεία των τιμών στα καύσιμα. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα με βάση τις τιμές με φόρους είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. στη βενζίνη. Οι τιμοληψίες είναι της 16ης Μαίου.

Σύμφωνα επίσης με τις τιμοληψίες της ίδιας ημερομηνίας και αφού αφαιρεθούν οι φόροι η Ελλάδα υποχωρεί στην 11η θέση.

Έτσι η πρώτη εστία της επιβάρυνσης των τιμών είναι η υψηλή φορολόγηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης επιβαρύνουν τρία τέλη και δύο φόροι.

Πρόκειται για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ, η εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών και το  Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών.

Το ποσοστό επιβάρυνσης της τελικής τιμής ξεπερνά το 51%.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.