Categories: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Dragon Man: Ανθρώπινο αρχαίο κρανίο αλλάζει τα δεδομένα στην θεωρία της εξέλιξης

Το κρανίο βρέθηκε το 1933 στο Χαρμπίν, στην επαρχία Heilongjiang, που σημαίνει «ποταμός Μαύρος Δράκος», αναλύθηκε όμως πρόσφατα, οι οποίοι – τιμής ένεκεν – του έδωσαν το όνομα Dragon Man. 

Το κρανίο του Dragon Man το ανακάλυψε το 1933 ένας κινέζος εργάτης κατά τη διάρκεια έργων για τη δημιουργία μιας γέφυρας στον ποταμό Songhua που διασχίζει το Harbin, στην επαρχία Heilongjiang (Ποταμός Μαύρος Δράκος). Η πόλη ήταν τότε υπό ιαπωνική κατοχή και ο κινέζος εργάτης, έχοντας  συνειδητοποιήσει την μεγάλη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία του κρανίου, το μετέφερε κρυφά στο σπίτι του, για να το κρατήσει μακριά από τα χέρια των ιαπώνων κατακτητών. Το κρανίο έμεινε κρυμμένο για πάνω από 80 χρόνια στον πάτο του πηγαδιού της αυλής και ο Κινέζος αποκάλυψε το μυστικό στην οικογένειά του, λίγο πριν πεθάνει.

Κοιτάζοντας το κρανίο, μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κρανίο των άλλων αρχαϊκών ανθρώπων αλλά και από το κρανίο του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Dragon Man έχει τεράστιες, σχεδόν τετράγωνες κόγχες ματιών, και μάλλον είχε πολύ χοντρά φρύδια, φαρδύ στόμα και μεγάλα δόντια.

Δεδομένου πως στην Κίνα έχουν αποκαλυφθεί κι άλλα πρώιμα  ανθρώπινα οστά τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ταξινομηθούν, παρά τις προσπάθειες των ερευνητών να βρουν κοινά στοιχεία, έχει ήδη ανοίξει η αντιπαράθεση για το κατά πόσο ο Dragon Man μπορεί να θεωρηθεί  Homo Sapiens, Νεάντερταλ, Ντενίσοβαν, ή κάτι εντελώς νέο.

Οι Ντενίσοβαν είναι ένα εξαφανισμένο είδος (ή υποείδος) αρχαϊκού ανθρώπου του γένους Homo, χωρίς συμφωνημένη ταξινομική ονομασία. Το 2010, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός οστού δακτύλου μιας νεαρής γυναίκας, ηλικίας 50.000-30.000 ετών, στο σπήλαιο Denisova, στα βουνά Αλτάι της ρωσικής Σιβηρίας. 

Οι κινέζοι ερευνητές πάντως υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα άγνωστα και μη ταξινομήσιμα απολιθώματα που έχουν βρεθεί στην Ανατολική Ασία αντιπροσωπεύουν ένα εντελώς νέο είδος. «Τα αποτελέσματα που δημοσιεύουμε θα αποκαλέσουν έντονες συζητήσεις και διαπληκτισμούς, είμαι σίγουρος» λέει ο καθηγητής Χιτζούν Νι.

Πηγή: BBC

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA