Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ντόλι το πρόβατο δεν πέθανε τελικά από πρόωρη αρθρίτιδα εξαιτίας της κλωνοποίησης

Η Ντόλι το πρόβατο, το πρώτο θηλαστικό ζώο που είχε κλωνοποιηθεί από ενήλικα κύτταρα, δεν έπασχε από πρόωρα αρθριτικά, γνωμάτευσαν Βρετανοί επιστήμονες, ανατρέποντας έστω και εκ των υστέρων τους φόβους που είχαν ξεσηκωθεί προ ετών ότι υπαίτια για κάτι τέτοιο ήταν η κλωνοποίηση.

   Στο παρελθόν, είχαν αναφερθεί ενδείξεις ότι η Ντόλι υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα στην ηλικία των πεντέμισι ετών, κάτι που είχε γεννήσει ανησυχίες ότι διάφορες παθήσεις μπορεί να εμφανισθούν πρόωρα στα κλωνοποιημένα ζώα. Ποτέ όμως έως τώρα δεν είχε γίνει ενδελεχής έρευνα πάνω στο ζήτημα.

   Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Κέβιν Σινκλέρ και Σάντρα Καρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, έκαναν αναλυτικό ακτινολογικό έλεγχο στο σκελετό της Ντόλι που βρίσκεται σε μουσείο στο Εδιμβούργο.

   Οι εξετάσεις δεν έδειξαν σημάδια οστεοαρθρίτιδας. Οι αρθρώσεις του κλωνοποιημένου ζώου ήσαν ίδιες με οποιουδήποτε άλλου ζώου με την ίδια ηλικία. «Οι αρχικές ανησυχίες ότι η κλωνοποίηση είχε προκαλέσει πρόωρη οστεοαρθρίτιδα στη Ντόλι, ήσαν αστήρικτες», δήλωσε η Καρ.

   Χρειάσθηκαν 277 προσπάθειες από τους Βρετανούς επιστήμονες για να γεννηθεί η Ντόλι -ασφαλώς το πιο διάσημο πρόβατο του κόσμου έκτοτε- με κλωνοποίηση τον Ιούλιο του 1996, ενώ όσο έζησε έως το Φεβρουάριο 2003, η υγεία της βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

   Επειδή δεν έχουν διασωθεί ακτινογραφίες της από την εποχή που περνούσε εξετάσεις, οι ερευνητές αναγκάσθηκαν να μελετήσουν και να ακτινογραφήσουν το σκελετό της, καθώς και της κόρης της Μπόνι, κάνοντας συγκρίσεις με ακτινογραφίες άλλων προβάτων που είχαν συλληφθεί φυσιολογικά.

   Τα πρόβατα σπάνια ξεπερνούν την ηλικία των εννέα έως δέκα ετών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA