Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήπως το design μας επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε;

Η Google συνεργάστηκε με επιστήμονες σε μια εγκατάσταση για την Εβδομάδα Ντιζάιν του Μιλάνου που στόχευε να καταδείξει το πώς το καλό ντιζάιν μπορεί να έχει θετικές συνέπειες ή επιπτώσεις στην πνευματική μας ευημερία.

Δημιουργημένη μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, η εγκατάσταση «A Space for Being» παρουσίαζε τρία δωμάτια με ελαφρώς διαφορετικό εσωτερικό. Κάθε ένα σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές της νευροαισθητικής (πρόκειται για επιστημονικό κλάδο που ερευνά το πώς η οπτική αισθητική επιδρά στο μυαλό και τη φυσιολογία μας). Με ποικίλο φωτισμό, ήχους, οσμές και υφή υλικών, τα δωμάτια αυτά επιθυμούσαν να διεγείρουν τις αισθήσεις των επισκεπτών με διαφορετικούς τρόπους.

«Το ντιζάιν επηρεάζει τα πάντα» εξήγησε η Άιβι Ρος, αντιπρόεδρος της Google ως προς τον σχεδιασμό hardware. «Η εγκατάσταση είναι ένα νεύμα που λέει “αυτό που κάνουμε έχει σημασία”, δείχνοντας σε αυτούς που δεν είναι ντιζάινερ ότι αυτό που κάνουν οι ντιζάινερ και οι επιλογές που κάνεις στο περιβάλλον σου σε επηρεάζουν. Είναι η επιστημονική απόδειξη ότι το ντιζάιν είναι σημαντικό».

Πριν μπουν στα δωμάτια, δινόταν στους επισκέπτες να φορέσουν ένα ειδικά κατασκευασμένο «βραχιόλι», το οποίο εξέλιξε η Google από κοινού με το International Arts + Mind Lab του Johns Hopkins University (επικεφαλής του εργαστηρίου είναι η Σούζαν Μάγκσαμεν). Το «βραχιόλι» ήταν εξοπλισμένο με τέσσερις αισθητήρες που μετρούν αντιδράσεις σώματος και φυσιολογίας.

Μετά την επίσκεψη, σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες παραδιδόταν έκθεση, που τους πληροφορούσε σε πιο δωμάτιο αισθάνονταν «πιο χαλαρά» ή «πιο άνετα», στη βάση των σε πραγματικό χρόνο αντιδράσεων τους.

 Τους χώρους σχεδίασε η Σούτσι Ρέντι (Suchi Reddy), ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου Reddymade Architecture and Design και επιπλώθηκαν με δημιουργίες του δανέζικου οίκου Muuto. Αυτό εξασφάλιζε ότι και τα τρία δωμάτια είχαν κοινές αισθητικές αναφορές, επιλογή που συντελούσε στο να μην επηρεάζει τις αντιδράσεις των επισκεπτών το προσωπικό τους γούστο.

Στο πρώτο δωμάτιο, το «Essential» η επίπλωση και ο φωτισμός ήταν απαλοί, με ζεστές, γήινες αποχρώσεις. Η Ρέντι διευκρίνισε ότι στόχος ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο που παρέπεμπε σε «μήτρα».

Το «Vital», το δεύτερο δωμάτιο, σχεδιάστηκε να είναι πιο παιχνιδιάρικο, με ζωηρά χρώματα και ακτίνες φωτός εδώ κι εκεί.

Η Ρέντι χαρακτήρισε το τρίτο δωμάτιο – το οποίο ονομάστηκε «Transformative»- πιο «εκλεπτυσμένο», με ατσάλι, ξύλο και δέρμα σε απαλούς τόνους. «Από τη στιγμή που κατανοήσεις πραγματικά το τι κάνει πάνω σου το μελετημένο ντιζάιν και αρχιτεκτονική, μπορείς να δεις ότι δεν είναι σύμβολο κύρους για το τι είσαι στον κόσμο» υπογράμμισε η ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Reddymade Architecture and Design.

Η εγκατάσταση «A Space for Being» ήταν επισκέψιμη στο Spazio Maiocchi έως τη λήξη της Εβδομάδας Ντιζάιν του Μιλάνου, την περασμένη Κυριακή.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή