ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΠΟΣ: Έκθεση ζωγραφικής και παρουσίαση κολεξιόν στο Teras Athens

Τι είναι ο “ΤΟΠΟΣ”; Είναι η φύση, ο πολιτισμός, οι ανθρώπινες σχέσεις ή η ατελείωτη αναζήτηση μας για την αλήθεια και την ουσία του κόσμου; Μήπως αποτελεί μια απροσδιόριστη διάσταση, ένα πεδίο εξερεύνησης που αναμένει να αποκαλυφθεί; Και άραγε μπορούμε να ορίσουμε τους δικούς μας “ΤΟΠΟΥΣ”; 

Στην έκθεση με τίτλο “ΤΟΠΟΣ” που φιλοξενείται στο Teras Athens, ο καλλιτέχνης Αριστομένης Θεοδωρόπουλος συνεργάζεται με το σχεδιαστικό ντουέτο 2WO+1NE=2, και μαζί αποτυπώνουν την αναζήτηση της πνευματικής τοποθέτησης, της αισθητικής εξερεύνησης και της ανθρώπινης σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας. Ένας διαδραστικός διάλογος μεταξύ τέχνης και μόδας, που προσκαλεί το θεατή να περιπλανηθεί σε ένα άγνωστο μέρος που αντηχεί με συναισθήματα και νοηματικές ροές. 

Ο Θεοδωρόπουλος, διαπνεόμενος από το πνεύμα και τη φιλοσοφία των 2WO+1NE=2, που η κάθε τους συλλογή είναι αφιερωμένη σε μια διαφορετική γεωγραφική τοποθεσία αποδίδοντας φόρο τιμής στις τέχνες και τις παραδόσεις της, δημιουργεί τρία έργα τοπιογραφικής διάθεσης, αφήνοντας τον θεατή να επιβληθεί ως αφηγητής και δημιουργός των δικών του παραστάσεων, που είτε περιέχονται στους πίνακες, είτε περιμένουν να βρεθούν. Οι αόριστης τοποθεσίας και προέλευσης “τόποι” που απεικονίζονται στα έργα, επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ανασυνθέτοντας τις αντιδράσεις και τις σκέψεις του. 

Τα ενδύματα, ως μορφές κινητής τέχνης, αποκτούν ζωή μέσα από τη νομαδική προσέγγιση του σχεδιαστικού ντουέτου 2WO+1NE=2. Μελετώντας πώς ένα έργο ζωγραφικής μπορεί να μεταφραστεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον ή μέσο, η Στέλλα Παναγοπούλου και η Βαλίσια Γκότση, σχεδιάζουν μια capsule ready-to-wear συλλογή που ανακαλύπτει τα απρόβλεπτα μονοπάτια της δημιουργίας. Ερμηνεύουν σύμβολα, έννοιες, μορφές και σχήματα, επιδιώκοντας να προσδιορίσουν τον κάθε απροσδιόριστο τόπο. 

Ενσωματώνοντας την ακουστική τέχνη, ο Αριστομένης Θεοδωρόπουλος συνθέτει soundtracks – ηχητικά τοπία που διαπερνούν τον χώρο καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης, και αντανακλούν την παραστατική, αφηγηματική και νοηματική ρευστότητα των έργων, προκαλώντας την απόλυτη εμβύθιση του επισκέπτη και προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία. 

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 15 Ιουνίου, ώρα 19:00.

Διάρκεια έκθεσης: 15 – 18 Ιουνίου 2023

Σκηνογραφία: Αλεξία Χρυσοχοΐδου

Χώρος έκθεσης: Teras Athens, Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Αθήνα 117 43

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες και θέματα τύπου: Αλεξάνδρα Ανδρουτσοπούλου, alexaandrou@gmail.com

Βιογραφικό Αριστομένη Θεοδωρόπουλου:

Ο Αριστομένης Θεοδωρόπουλος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2018 δημιούργησε το πολυμεσικό πρότζεκτ ΦΕΥ / FEF, κυκλοφορώντας μέσα από αυτό τις καλλιτεχνικές του κινήσεις, όπως δύο ατομικές εκθέσεις, μια καλλιτεχνική έκδοση και μουσική. Η πρακτική του
καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία μέσων και υλικών στο σχέδιο, τη ζωγραφική, τον ήχο και τη μουσική, ενώ διερευνά όλα εκείνα τα νοηματικά σημεία που βρίσκονται ανάμεσα σε αντίθετες καταστάσεις. Για τον εικαστικό, οι αντιθέσεις αυτές βρίσκονται ανάμεσα στην κλασική δομή και την αφαίρεση, την ιερή τέχνη και τον υπαρξισμό, την εμπειρία και το υποσυνείδητο, το παρελθόν και παρόν. Ο Θεοδωρόπουλος έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία τόσο για το θέατρο όσο και για τον κινηματογράφο, ενώ δραστηριοποιείται και ως εικονογράφος σε συνεργασία με καλλιτέχνες, εταιρείες, media και τύπο. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορους χώρους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

https://www.athfef.com

Βιογραφικό 2WO+1NE=2:

Tο 2WO+1NE=2 (2+1=2) είναι ένα ελληνικό designer brand, που δημιουργήθηκε το 2017 από την Στέλλα Παναγοπούλου και την Βαλίσια Γκότση. Συνδυάζοντας τη φιλοσοφία του μινιμαλισμού με επιρροές από το αρχιτεκτονικό κίνημα του ντεκονστρουκτιβισμoύ και με οικολογική συνείδηση, επικεντρώνεται στην πολιτισμική ρευστότητα μιας ολοένα και πιο νομαδικής γενιάς. Βασιζόμενη στην ιδέα του νομαδισμού, η κάθε συλλογή είναι εμπνευσμένη και αφιερωμένη σε μια διαφορετική πόλη ανά τον κόσμο, αντλώντας στοιχεία από τη μουσική και καλλιτεχνική σκηνή της, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και τους κατοίκους της. Η αποκρυστάλλωση αυτών των εννοιών, μορφών και σχημάτων του εκάστοτε τόπου διοχετεύεται στο σχεδιασμό και τη δημιουργία του κάθε ενδύματος. Το 2WO+1NE=2 επιδιώκει τη μόνιμη αντιπαράθεση με τις συντηρητικές και συμβατικές δυνάμεις, θεωρώντας τα ρούχα σαν πολυδιάστατες κατασκευές, αντί για καθημερινά, λειτουργικά αντικείμενα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει ζωντανή τη γοητεία και την ερευνητική διάθεση του χώρου της μόδας.

https://2plus1equals2.com/

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA