ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Stages A/Live παρουσιάζει τον Constantine Skourlis από το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στο Onassis Channel στο YouTube

Την Κυριακή 12 Μαρτίου, στις 21:00, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, το ιδιαίτερο μουσικό έργο του Constantine Skourlis, αλλά και η underground ατμόσφαιρα που δημιουργεί με τον φωτισμό της η visual artist Theresa Baumgartner, μας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία που σηματοδοτεί το κλείσιμο της δεύτερης σεζόν του STAGES A/LIVE με τον πλέον ατμοσφαιρικό τρόπο. Πηγαίνοντας πάντα κόντρα στην πεπατημένη και βουτώντας στο άγνωστο, ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης Constantine Skourlis δημιουργεί μουσική που βρίσκεται πάντα στο κέντρο δύο ακραίων αντιθέσεων. Από την κλασική μουσική με την οποία μεγάλωσε, στην τζαζ, το ψυχεδελικό ροκ, αλλά και το black metal, έχει μάθει να κάνει τα ακραία ακούσματα να συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Γιατί ο ακραίος ήχος είναι εκείνο που κάνει τον Constantine Skourlis να χρησιμοποιεί τη μουσική, την εικόνα και το ανθρώπινο σώμα ως βασικά του εργαλεία για την επίκληση εικόνων Αποκάλυψης που είναι βίαιες και συγχρόνως υπερβατικές. Αν προσπαθούσε κανείς να ταξινομήσει σε κάποιο μουσικό ιδίωμα το έργο του, θα είχε νόημα να λάβει υπόψη πως ο ίδιος ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι η πηγή έμπνευσής του έρχεται από είδη όπως μπαρόκ και μεσαιωνική μουσική, τζαζ, noise, techno, modern classical, με μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική σκηνή της Ισλανδίας.

Αυτό που συμπληρώνει την ιδιαίτερη συναυλία και ολοκληρώνει το μαγικό σκηνικό είναι το light design της εικαστικού Theresa Baumgartner. Όπως σε κάθε της έργο, έτσι και αυτή τη φορά η Baumgartner θολώνει τα όρια μεταξύ της οπτικοακουστικής περφόρμανς και της εικαστικής εγκατάστασης, χρησιμοποιώντας πειραματικές κινηματογραφικές τεχνικές για τις προβολές της και μια σκηνογραφική προσέγγιση που έχει τις ρίζες της στις καλές τέχνες και τη γλυπτική. Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ της είναι μια συνεργασία με τη Hildur Guðnadóttir πάνω στη βραβευμένη με Emmy και Χρυσή Σφαίρα μουσική επένδυση της Ισλανδής συνθέτριας για την τηλεοπτική σειρά “Chernobyl” του HBO.

Η πρώτη συνεργασία του Constantine Skourlis με τη Στέγη έγινε στο πλαίσιο του Borderline Festival (2018), σε ένα γεμάτο ανθρώπους και καπνό «Ρομάντσο». Εκτός από τις δικές του δημιουργίες, ο ίδιος γράφει μουσική και για συνεργατικά πρότζεκτ, όπως ήταν αυτό με τη Δάφνη Αντωνιάδου και τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου στο πλαίσιο του φεστιβάλ χορού της Στέγης ONC, με το Vanishing Point (2020), που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ως χορογραφικό έργο. Μετά την πρεμιέρα του στο Onassis New Choreographers 7, το εξελιγμένο σε ταινία πια Vanishing Point παρουσιάστηκε στο διεθνές φεστιβάλ χορού Spring Forward 2022 Aerowaves στην Ελευσίνα, κάνοντας παράλληλη πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube. Το ταξίδι μύησης στα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας συνεχίζεται στο Onassis Channel στο YouTube.

Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/6DXB38Cvuks
Δείτε την πρεμιέρα εδώ: https://youtu.be/c08jyt-k1o4

Χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό
Διάρκεια: 59′ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Στεγάζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (ΓΕΜΛ) σε χώρο 250 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος του οποίου αποκατέστησε. Το ΕΜΠ με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, συνέβαλε στην αναγέννηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τη λειτουργία τους ως κοιτίδα ανάπτυξης δραστηριοτήτων τεχνολογικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Η ΓΕΜΛ (1875-1989) υπήρξε το θωρηκτό της ελληνικής βιομηχανίας του 19ου αιώνα, δραστηριοποιούμενη στη μεταλλευτική και μεταλλουργική επεξεργασία των αργυρομολυβδούχων κοιτασμάτων της Λαυρεωτικής. Σήμερα, το συγκρότημα αποτελεί μοναδικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς και εξέχουσα μαρτυρία για την εξέλιξη της βιομηχανικής ιστορίας των 19ου και 20ού αιώνα.

Σήμερα στον χώρο φιλοξενούνται εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προϊόντων, εργαστήρια του ΕΜΠ τα οποία διασυνδέουν την τεχνογνωσία που παράγεται στο ΕΜΠ με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, και εκπαιδευτικοί φορείς. Στις εγκαταστάσεις του Πάρκου φιλοξενούνται και παράγονται εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως παραστάσεις, εκθέσεις, καθώς και δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπως συνέδρια, σεμινάρια και workshops, ενώ έχει αποτελέσει και κινηματογραφικό πλατό για διάφορες ταινίες, σειρές και reality shows.

Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου

Συντελεστές
Stages A/Live

Σύλληψη & Επιμέλεια: Χρήστος Σαρρής
Διεύθυνση Παραγωγής: Έλενα Χωρέμη, Σμαράγδα Δογάνη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Constantine Skourlis Stages A/Live
Μουσική: Constantine Skourlis
Μπάσο Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος
Halldorophone: Κωνσταντίνος Χίνης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Theresa Baumgartner 
Ηχοληψία: Νικόλας Καζάζης
Τεχνικός Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας
Οργάνωση Παραγωγής: Αντωνία Οικονόμου
Νομική Εκπροσώπηση: ERGO 
Music under license from Bedouin Records 

Ευχαριστίες: Λύδια Λαμπροπούλου, Salem Thomas Skourlis, Δάφνη Αντωνιάδου, Halldor Úlfarsson, Noisy King Studios, Μάιρα Μηλολιδάκη, Σεραφείμ Γιαννακόπουλος

Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου   
Διευθυντής ΤΠΠΛ: Ασημάκης Χαδουμέλλης 
Υπεύθυνη Γραμματείας ΤΠΠΛ: Ευαγγελία Τσίρου 
Προϊστάμενος φύλαξης ΤΠΠΛ-ΕΜΠ: Ευάγγελος Βουρλάκος
Προσωπικό ασφάλειας ΤΠΠΛ: Αδάμ Παπαδήμος, Κατερίνα Πετούση, Κωνσταντίνος Νάσσης
Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Παπαδήμος            

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Σκηνοθεσία, Διεύθυνση Φωτογραφίας & Κάμερα: Χρήστος Σαρρής
Εικονοληψία: Δημήτρης Ζιβόπουλος, Κοραλία Δογάνη, Φίλιππος Ζαμίδης
A‘ βοηθός κάμερας: Νεφέλη Ντακοζούδη
Β’ βοηθός κάμερας: Ανδρέας Μάρκου
DIT: Γιώργος Κολιός
CINECRANE 
SCORPIO 45
Camera Operator: Πάνος Τσίγκας
Crane Operator: Φώτης Πυρπύρης
Βίντεο εξοπλισμός: DK Rental House, Rent Photo Video, White Balance, Arctos Films
Φωτιστικός εξοπλισμός: ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΠΕ 
Ηχογράφηση & Μίξη Ήχου: Jacopo Fokas 
Βοηθός Ηχολήπτη: Κώστας Ραγιαδάκος
Backline services: Manos Backline 
Μοντάζ: Τρύφωνας Καρατζίνας    
Χρωματική Επεξεργασία: Μάνθος Γ. Σάρδης – Α10 Post Productions
Φωτογράφιση: Πηνελόπη Γερασίμου    
Ανάθεση – Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 

Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου

STAGES A/LIVE στο Onassis Channel στο YouTube
Το STAGES A/LIVE είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, που αντέδρασε άμεσα στις κλειστές σκηνές κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown για να υποστηρίξει έμπρακτα τις μουσικές σκηνές, τους μουσικούς και όσους βρίσκονται πίσω από τη σκηνή, σε μια δύσκολη συγκυρία απραξίας.Για τις σκηνές που είχαν αδειάσει από καλλιτέχνες, τεχνικούς και θεατές, από ζωή, το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινίασε μια ψηφιακή μουσική σκηνή, καθώς ο πολιτισμός συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και η μουσική μας (δια)μορφώνει. Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων ξαναζωντάνεψε με μοναδικές συναυλίες. Το STAGES A/LIVE έκανε πρεμιέρα στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση τον Ιανουάριο του 2021. Χιλιάδες μουσικόφιλοι έζησαν διαδικτυακά τα εκρηκτικά live των Nightstalker και των Ath Kids από το Gagarin 205, των Puta Volcano από το AN Club, των Θραξ Πανκc και του Μικρού Κλέφτη από το We Club, του Παύλος Παυλίδης Trio από το Principal Club Theater, των 63 High από το Eightball Club, των Bazooka από το Lab Art.

Από το 2022 το STAGES A/LIVE γιορτάζει τη μουσική και τους μουσικούς με απρόσμενα live από απρόσμενους χώρους στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση. Διατίθενται οι συναυλίες των Naxatras στο Ακόντισμα, των Planet Of Zeus στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, του Saske από το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών, του Ψαραντώνη στο Νερατζέ Τζαμί, του Μιχάλη Σιγανίδη και του Larry Gus στο Antart Studios.

Διαβάστε περισσότερα για τη συναυλία:
https://www.onassis.org/el/news/stages-alive-presents-constantine-skourlis-at-lavrion-technological-and-cultural-park

Διαβάστε περισσότερα για το STAGES A/LIVE
https://www.onassis.org/initiatives/stages-alive

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA