ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου επιστρέφει στις 7 Ιουλίου για 11η χρονιά!

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την προβολή του The Worst Person in the World (Ο Χειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο) του Joachim Trier, μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς, η οποία απέσπασε το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών, και ήταν υποψήφια για 2 Όσκαρ! 

Για τη φετινή 11η έκδοση, το Φεστιβάλ έχει επιλέξει ταινίες που πραγματεύονται ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ επικεντρώνεται στην ανάδειξη γυναικείων φωνών και αφηγήσεων, δίνοντας ηχηρά μηνύματα μέσα από την προβολή 62 ταινιών, εκ των οποίων 38 πρεμιέρες. Η ομάδα προγραμματισμού, με Διευθυντή Προγράμματος τον Σταύρο Μαρκουλάκη και συντονιστή τον Τάσο Μάλλιο, και την πολύτιμη βοήθεια του Advisory Board, επιμελήθηκε ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από 9 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 10 ντοκιμαντέρ και 43 μικρού μήκους. Αξίζει να αναφερθεί ότι θα προβληθεί η ταινία Alcarràs της Carla Simón (Οι ροδακινιές του Αλκαράς) στις 12 Ιουλίου, η οποία απέσπασε τη φετινή Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Επιπλέον θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα, η ταινία Final Cut του Michel Hazanavicius στις 14 Ιουλίου, η οποία άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ των Καννών! 

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους είναι η διακεκριμένη Γαλλίδα σκηνοθέτις Claire Denis, ενώ στο πλευρό της βρίσκονται η Nihan Sivridag, προγραμματίστρια ταινιών στην Berlinale, και ο Peter van Hoof, προγραμματιστής ταινιών στο Άμστερνταμ, καθώς και ο σκηνοθέτης και προγραμματιστής, Θανάσης Νεοφώτιστος. Στις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή της ταινίας της Claire Denis, Let The Sunshine In (Η Λιακάδα Μέσα Μου), και θα ακολουθήσει Q&A. 

Επιπλέον και για πέμπτη συνεχή χρονιά, θα διεξαχθεί το περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Echoes: Unsung Heroes», ένα διεθνές συνέδριο το οποίο αποτελείται από προβολές ντοκιμαντέρ, Q&As, πάνελ, παρουσιάσεις, εργαστήρια και ολοκληρώνεται με μία ανοιχτή συζήτηση για τη βιωσιμότητα.

Η ταινία έναρξης του Προγράμματος Echoes στις 10 Ιουλίου είναι το The Territory του Alex Pritz, η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (World Cinema Documentary Award) στο φεστιβάλ του Sundance καθώς και το Navalny του Daniel Roher που κέρδισε το Βραβείο Κοινού (U.S. Documentary) στο ίδιο φεστιβάλ. 

Στα πλαίσια του Echoes, συνεχίζεται ο διαγωνισμός σεναρίου «ReScript The Future» για την παραγωγή μικρού μήκους περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το δίκτυο WaterBear και με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ενώ αξιοσημείωτη προσθήκη της φετινής διοργάνωσης είναι η διεξαγωγή του σεμιναρίου “Upcycling Fashion” σε συνεργασία με το Kilo-Shop με συμβουλές Κυκλικής Οικονομίας. 

Η φετινή διοργάνωση ενισχύεται με την έναρξη του «Festival Alliance for the Climate», μιας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την HHMI – Tangled Bank Studios, που στοχεύει στη διεθνή συσπείρωση φεστιβάλ κινηματογράφου, οργανισμών και σημαντικών φορέων αναφορικά με τα καίρια περιβαλλοντικά θέματα του σήμερα. Η συνεργασία μας με το Tampere Film Festival μέσω κοινών προβολών θα αποτελέσει την εναρκτήρια δράση του προγράμματος αυτού. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA