ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Athens Short Film Festival επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας από τις κινηματογραφικές αίθουσες

Μετά από δύο χρόνια απουσίας από τις κινηματογραφικές αίθουσες, το Athens Short Film Festival επιστρέφει ανανεωμένο την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στον αγαπημένο αθηναϊκό κινηματογράφο «Μικρόκοσμος». Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, το ASFF σας καλεί να ταξιδέψετε μέσα από τα μάτια 13 ταλαντούχων δημιουργών. 

Με στόχο να προωθήσει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο αλλά και να αποτελέσει ανοιχτή πλατφόρμα έκφρασης για ανερχόμενους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, το ASFF 2022 παρουσιάζει, ανάμεσα σε άλλα, μουσικά βίντεο, animation και πειραματικές ταινίες μικρού μήκους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών ειδών και παρουσιάζοντας δημιουργίες ιδιαίτερης αισθητικής. Θεματικά, οι φετινές 13 ταινίες άλλοτε βάζουν στο επίκεντρο κοινωνικά, πολιτικά και έμφυλα θέματα κι άλλοτε καταπιάνονται με τα προσωπικά διλήμματα ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

Το 5ο Athens Short Film Festival έχει στόχο να αποτελέσει εναρκτήριο σημείο για την μελλοντική επέκταση του Φεστιβάλ, χρονικά αλλά και καλλιτεχνικά. Το ASFF που διοργανώνεται από το 2018 από την HF Productions, διεθνή εταιρεία διοργάνωσης 24 κινηματογραφικών φεστιβάλ σε 15 χώρες, έχει αναδείξει στις διοργανώσεις του περισσότερους από 100 καλλιτέχνες από περίπου 30 χώρες. 

Το νέο λογότυπο του ASFF, παρουσιάζει την Μου, μία από τις πολλές περιπλανώμενες γάτες της Αθήνας, που βίωσε από μικρή την περιθωριοποίηση από τις υπόλοιπες, μιας και το τρίχωμά της έμοιαζε περισσότερο με αυτό της αγελάδας. Έχοντας μείνει μόνη, η Μου στράφηκε στον κινηματογράφο, όπου και βρήκε την απόλυτη αποδοχή. Από τότε, έχει γίνει το σύμβολο του φεστιβάλ και πετάει πάνω από την πόλη της Αθήνας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου λογότυπου έγινε για να τιμηθούν η διαφορετικότητα αλλά και τα αδέσποτα γατάκια που κατακλύζουν την Αθήνα και όλη την Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα

Στο πρώτο μέρος του φεστιβάλ (ώρα 18:00-19:25), θα προβληθούν οι πρώτες έξι ταινίες που ακολουθούν, ενώ στο δεύτερο μέρος (ώρα 19:35-21:00), μετά την προβολή των υπόλοιπων ταινιών, θα ακολουθήσει σύντομη τελετή απονομής βραβείων από την κριτική επιτροπή.

Shark | Σκηνοθεσία: Nash Edgerton (Αυστραλία, 14′)

Συμπληρώνοντας τη τριλογία της μαύρης κωμωδίας που ξεκίνησε με το «Spider» και συνέχισε με το «Bear», ο Nash Edgerton φέρνει στην οθόνη τη Rose Byrne ως Sofie, μια κοπέλα που αγαπάει τις φάρσες όσο και ο Jack, το επί οθόνης alter ego του Edgerton. Το ζευγάρι επιδίδεται σε μια σειρά από φάρσες που τους οδηγούν σε μια απρόσμενη συμφορά. 

Elevator Alone | Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαδοπούλου (Ελλάδα, 4′)

Η ταινία, μέσα από τις καθημερινές στιγμές τεσσάρων ατόμων σε ένα ασανσέρ, εξετάζει τη συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται μόνοι σε δημόσιους χώρους αλλά και την αλληλεπίδρασή τους στο άβολο περιβάλλον του συγκεκριμένου χώρου. 

Primal Therapy | Σκηνοθεσία: Santtu Salminen (Φινλανδία, 19′)

Ένας μεσήλικας άντρας στα όρια της εξάντλησης προσπαθεί να βρει μια νέα πηγή ανανέωσης μέσα από μια πολύ περίεργη μορφή αυτοβοήθειας. 

August Sky | Σκηνοθεσία: Jasmin Tenucci (Βραζιλία, 16′)

Καθώς ο Αμαζόνιος καίγεται για 17η ημέρα, μια νοσηλεύτρια στο Σάο Πάολο προσελκύεται σε μια πεντηκοστιανή εκκλησία.

The Cookie Cutter | Σκηνοθεσία: David Rocco Facchini (Ηνωμένες Πολιτείες, 8′)

Καθώς προετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές διακοπές που έρχονται σύντομα, ο Steve προσπαθεί να τρώει λιγότερα από τα αγαπημένα του μπισκότα. Η μεγάλη πρόκληση έρχεται όταν στην πόρτα του εμφανίζεται ένας πρόσκοπος (Cookie Scout) αποφασισμένος να πουλήσει το εμπόρευμά του. 

POPS | Σκηνοθεσία: Lewis Rose (Ηνωμένο Βασίλειο 20′)

Οι αδερφές Ρόουζ και Έλλη καλούνται να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν την τελευταία επιθυμία του πατέρα τους, να στείλουν τις στάχτες του σε ένα πολύ εκκεντρικό μέρος. 

Cruise | Σκηνοθεσία: Sam Rudykoff  (Καναδάς, 6′)

Ποιος βρίσκεται πίσω από τα scam τηλεφωνήματα που όλοι μας έχουμε λάβει κατά καιρούς; Η ταινία είναι μια σκοτεινή σάτιρα για ένα δυστυχισμένο τηλεπωλητή που προσπαθεί να δώσει δωρεάν μια κρουαζιέρα. Αν δεν τα καταφέρει, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. 

Dajla: cinema and oblivion | Σκηνοθεσία: Arturo Dueñas Herrero (Ισπανία, 15′)

Τη μονοτονία της καθημερινότητας στο στρατόπεδο προσφύγων Dakhla, στην νότια Αλγερία, σπάει η γιορτή του φεστιβάλ ταινιών Fisahar. Μετά από μια σύντομη νότα χαράς για τους Σαχαραουί που είναι έγκλειστοι στον προσφυγικό καταυλισμό, η σκληρή και βαρετή καθημερινότητα συνεχίζεται. 

Vlada Goes to London | Σκηνοθεσία: Arti Savchenko (Ισραήλ, 22′)

Η Vlada, μια διανομέας πίτσας που κατοικεί στη Χάιφα, ονειρεύεται να γίνει διάσημη DJ. Την παρακολουθούμε σε μια συνηθισμένη μέρα της στη δουλειά, όπου κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να βρει τα χρήματα που χρειάζεται για να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να παίξει σε ένα φεστιβάλ. 

The Big Tomato | Σκηνοθεσία: Χρήστος Ανδριανόπουλος (Ελλάδα, 18′)

Ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ που εξερευνά τις αναμνήσεις του σκηνοθέτη στην Αστόρια πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Πρωταγωνιστής της ταινίας ο 73χρονος Ιάσονας, ο οποίος έχοντας ζήσει ένα επώδυνο παρελθόν προσπαθεί να συνδέσει τη ζωή του με αυτή του μυθολογικού ήρωα. 

Girlhood | Σκηνοθεσία: Vania Turner, Μαρία Σιδηροπούλου (Ελλάδα, 30′)

Ακολουθώντας τις καθημερινές ζωές τριών 17χρονων φίλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η φρέσκια coming-of-age ταινία μας δίνει μια γεύση από τις προκλήσεις, τα άγχη και τους προβληματισμούς των κοριτσιών καθώς περνούν από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Η ανεξάρτητη Χριστίνα μοιράζεται το δωμάτιο της με τον αδερφό της και βοηθάει τη μητέρα της στις δουλειές του σπιτιού. Η θαρραλέα Βέρα νιώθει άβολα με το σώμα της και αναζητά την αποδοχή καθώς ονειρεύεται έναν πιο δίκαιο κόσμο χωρίς στερεότυπα. Η Νεφέλη ανακαλύπτει το φεμινισμό και σταματάει να κάνει παρέα με αγόρια ενώ παράλληλα ανακαλύπτει την αγάπη και το ταλέντο της για το χορό.

Stop it | Σκηνοθεσία: Lingxi Zhang, Tom Chegaray (Γαλλία, 3′)

Η ηρεμία μιας απλής, καθημερινής μέρας στο σπίτι μιας συνηθισμένης οικογένειας

στη βαρετή περίοδο της πανδημίας ταράζεται όταν τα αντικείμενα αποφασίζουν να πάρουν εκδίκηση για την υπερκατανάλωσή τους. 

Snorrie (Mustachio) | Σκηνοθεσία: Victoria Warmerdam (Ολλανδία, 12′)

Ο 30χρονος Freek επανενώνεται με τον φανταστικό του φίλο από το παρελθόν, ο οποίος αναζητά να δώσει ένα τέλος…  

INFO

Athens Short Film Festival 2022

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου | ώρα έναρξης: 18:00

Κινηματογράφος Μικρόκοσμος (Λ. Συγγρού 106 | τηλ: 210 923 0081)

Τιμή εισιτηρίου: 6€

www.athensshortfilmfest.com/ 

www.facebook.com/AthensShortFilmFestival/ www.instagram.com/athensshortfilmfestival/?hl=en

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA