ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Interactions by Myrto Lykopoulou: «It’s all, oh so souvenir to me!»

Η έκθεση εικαστικών κεραμικών της Μυρτώς Λυκοπούλου, “Interactions”, εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις. “Τα κομμάτια που παρουσιάζω στην έκθεση, ήταν καιρό μέσα μου. Έχουν να κάνουν με τις συναναστροφές που έχουμε με τους άλλους”, αναφέρει η δημιουργός. “Η δυσκολία στην επικοινωνία κατά την διάρκεια του κορονοϊού με έκανε να νιώσω ότι έπρεπε να ξαναμαθω να υπάρχω απέναντι στους άλλους. Τα κομμάτια αυτά είναι σαν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δείχνοντάς μου μια καινούργια γλώσσα επικοινωνίας. Κάποια χορεύουν, κάποια αγγίζονται, άλλα γελάνε, άλλα κουτσομπολεύουν, φωνάζουν ή μαλώνουν. Κάποια στέκονται στωικά ή επιβλητικά ενώ άλλα φαίνονται ήσυχα ή ακόμα και ντροπαλά. Όλα πάντως μοιάζουν να έχουν ένα στόμα και ένα σώμα που έχει κάτι να πει”, εξηγεί. 

Τα έργα που εκτίθενται χαρακτηρίζονται από μεγάλες φόρμες και γήινα χρώματα, με πηλό που ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες για να αναδεικνύονται ενδιαφέρουσες υφές και χρώματα. “Ήθελα οι φόρμες να μιλούν από μόνες τους, γι’ αυτό δεν πρόσθεσα πολύ χρώμα”, συμπληρώνει. “Έχω προσθέσει μόνο ένα ηφαιστειακό γυάλωμα σε ορισμένα κομμάτια, το οποίο προσθέτει μια άλλη ενδιαφέρουσα υφή. Πέρασα όλα τα κομμάτια με κερί μέλισσας, κάνοντας τα χρώματα ζεστά και ζωντανά”.

Η Μυρτώ Λυκοπούλου έχοντας δημιουργήσει τις πολύ γνωστές συλλογές, Granma’s Collection και Terracotta Blue Line Collection, ήθελε καιρό τώρα να εστιάσει στη δημιουργία πιο εικαστικών κεραμικών. “Η παραγωγή μπορεί συχνά, αν και δημιουργική, να γίνεται μονότονη και ήταν η κατάλληλη στιγμή να πω μερικά πράγματα παραπάνω. Η πρόταση της Άννας, να κάνω κάτι μόνη μου στο χώρο, ήρθε την κατάλληλη στιγμή”.

Η κεραμική είναι η ένωση της τέχνης με την ψυχοθεραπεία!

Ελπίζει ότι η αυξανόμενη τάση της κεραμικής θα ενθαρρύνει την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε αυτή τη σπουδαία κληρονομιά και να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να εκτιμήσουν αυτή τη μορφή τέχνης. Η κεραμική άλλωστε για τη Μυρτώ Λυκοπούλου είναι “τέχνη, είναι θεραπεία, είναι η ένωση των δυο».

Μυρτώ Λυκοπούλου

Πολύ μικρή βρέθηκε σε ένα εργαστήριο κεραμικής στην Κρήτη όπου ερωτεύτηκε τον πηλό. Την μυρωδιά του, την υφή του και τις άπειρες δυνατότητές του. Αυτό την οδήγησε στην Αγγλία όπου σπούδασε εικαστικές τέχνες και κεραμική όπου εμβάθυνε στις τεχνικές και στα γυαλώματα ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στην εικαστική ψυχοθεραπεία. Διδάσκει κεραμική από το 2008 και εδώ και 4 χρόνια έχει το δικό της εργαστήριο. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Από το 2015 συνεργάζεται με το It’s all, oh so souvenir to me.

It’s all oh so souvenir to me!

Πώς θα ήταν η Ελλάδα εάν ήταν ένα σουβενίρ; Στο ερώτημα αυτό, που τέθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013, απάντησαν πάνω από 80 Έλληνες σχεδιαστές. Και από τότε έχει δημιουργηθεί μια σειρά αντικειμένων που συνδυάζει τη χρηστικότητα με την καινοτομία, το εννοιολογικό ντιζάιν και την ποιότητα, ενώ ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει τις προσωπικές απόψεις και συναισθήματα των σχεδιαστών / δημιουργών. Κι αυτές οι διαφορετικές οπτικές και απόψεις είναι που συνθέτουν και επαναπροσδιορίζουν το σχέδιο και το νόημα του παραδοσιακού σουβενίρ.

INTERACTIONS

Εγκαίνια: Πέμπτη 30/03/2023, 19.30 – 23.00

Διάρκεια: 30/03 – 15/04

@ It’s all, oh so souvenir to me! / Σίνα 44, 10672, Αθήνα 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, επικοινωνήστε στο info@ohsosouvenir.com ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ohsosouvenir.com

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA