Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.01.2023

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Κλείνει τα 25 και το γιορτάζει

Τα 25 του χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και τα γιορτάζει στις 3-10 Δεκεμβρίου 2022 με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο.
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Κλείνει τα 25 και το γιορτάζει

Τα 25 του χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και τα γιορτάζει στις 3-10 Δεκεμβρίου 2022 με επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα, κι ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο!

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, διαχρονικά, με το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του υπερασπίζεται την παιδικότητα και απορρίπτει κάθε μορφή βίας απέναντι στα παιδιά και τους νέους. Το πρόγραμμά του είναι μια δημιουργική και καλλιτεχνική υπεράσπιση των αξιών του ανθρωπισμού και της μη βίας. Στις ταινίες του, κάθε χρόνο, τολμά να δείξει και την βία στο σύγχρονο κόσμο, ακριβώς για να καταδειχτεί η απαξία της. 

Σε μια χρονιά που φέρνει στο φως σοκαριστικά συμβάντα κακοποίησης παιδιών και εφήβων, οι ταινίες αυτής της θεματολογίας δικαιώνουν τις διαχρονικές επιλογές του φεστιβάλ που έχει επιλέξει να μην κρύβονται τα σύγχρονα προβλήματα κάτω από το χαλί αλλά να συζητιούνται και να αναζητούνται τρόποι πρόληψης και σωστής διαχείρισης.

Η μεγάλη νεανική γιορτή του σινεμά αποτελείται από 3+1 πυλώνες: 

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 

22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio 

School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης 

Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης 

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν φέτος σε 12 πόλεις, αφού εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές και στα Λεχαινά, τη Γαστούνη, τη Ζαχάρω και το Βαρθολομιό στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, αλλά και περιφερειακές προβολές στο Αγρίνιο, την Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Ζάκυνθο και την Καλαμάτα.

Στο διάστημα 10-18 Δεκεμβρίου 2022, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr θα φιλοξενήσει μέρος των διαγωνιστικών προγραμμάτων, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους όλης της χώρας να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ταινίες απ’ όλον τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε είναι γνωστό και για τον εκπαιδευτικό εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο, με αποδέκτες απομακρυσμένα σχολεία και παιδιά με περιορισμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά προϊόντα. 

Στην 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα προβληθούν συνολικά 216 ταινίες διάρκειας έως 10 λεπτών, γυρισμένες από παιδιά και νέους. Οι ταινίες έχουν φτιαχτεί στο πλαίσιο λειτουργίας κινηματογραφικών ομάδων ή είναι ατομικές δημιουργίες. Συνολικά θα προβληθούν ταινίες από 53 χώρες.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων του Φεστιβάλ “School Cinema”, θα ξεδιπλωθεί κατά κύριο λόγο στον Πύργο και την Αμαλιάδα, ενώ οι κριτικές επιτροπές των παιδιών, που λειτουργούν ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης και κριτικής θα είναι υβριδικές με συμμετοχή παιδιών απ’ όλη τη χώρα. 

To φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές κλασικές και πιο σύγχρονες επιλογές για τους μικρούς (και μεγαλύτερους) φίλους του φεστιβάλ: από βιωματικά εργαστήρια ειδικών εφέ μέχρι εργαστήρια κινηματογραφικής παραγωγής, και από εργαστήρια ήχου μέχρι δράσεις VR.

Οι δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης περιλαμβάνουν ανοιχτές συζητήσεις, διαλέξεις, masterclasses (Νίκος Καβουκίδης, Alain Bergala), αλλά και το καθιερωμένο εργαστήριο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, που φέτος υλοποιείται για πέμπτη φορά.

25ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του φεστιβάλ θα προβληθούν 78 ταινίες από 51 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά). 

Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στις αποσκευές τους, είναι παραγωγής 2021 και 2022. Τα τρία πρώτα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται στον Πύργο, ενώ το KIDS & DOCS είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έδρα την Αμαλιάδα. 

Οι ταινίες που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους διαπνέονται από τις βασικές αρχές της «Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» του ΟΗΕ, εμπνέουν την αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα.

Προσεκτικά επιλεγμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου οι ταινίες του προγράμματος καταπιάνονται με όσα απασχολούν τα παιδιά και τους νέους στο σύγχρονο κόσμο: φιλία, οικογένεια, έρωτας, σχέσεις, σχολείο, σόσιαλ μίντια αλλά και πόλεμος, απώλεια, πανδημία… Ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής κι άλλες που δείχνουν τα δεινά των καιρών και την ανθρώπινη συνθήκη χωρίς να «μακιγιάρουν» την πραγματικότητα για τα παιδιά.

Η θεματολογία των ταινιών είναι πλούσια, πολύπλευρη, και αγγίζει ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά σε όλον τον κόσμο: κακοποίηση, φυλακή, απέλαση, αρρώστια, ορφάνια, εγκατάλειψη, ναρκωτικά, προσφυγικό, κλιματική κρίση. Ταινίες με παιδιά θύματα του πολέμου, παιδιά που καταλήγουν να φροντίζουν τους γονείς τους, αντί να συμβαίνει το αντίθετο… Αλλά και ταινίες που υμνούν τη φιλία, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, την αγάπη για τα ζώα, τα όνειρα για το μέλλον, την τέχνη, τα αθλήματα, την διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τη δύναμη της αγάπης.

Kids and docs

Τα ντοκιμαντέρ του φετινού Φεστιβάλ Ολυμπίας μας ταξιδεύουν στον κόσμο που ζουν τα παιδιά: από τους σκληρούς δρόμους της Μπογκοτά ως τα υψίπεδα του Ιράν, από τις υποβαθμισμένες γειτονιές του Ανατολικού Βερολίνου ως την δοκιμαζόμενη πολιτικά και κοινωνικά Γεωργία και από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου ως τους δρόμους κάθε γωνιάς του πλανήτη όπου άνθρωποι κινούνται χωρίς χαρτιά, ακόμη και χωρίς πιστοποιητικά γέννησης…

Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη η φετινή συμμετοχή τριών ελληνικών ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για παιδιά: Ο καραγκιοζοπαίκτης της Νιόν της Ιρίνα Μπόικο, Το στοίχημα της Μαρίας Λεωνίδα, Τέλος χρόνου του Λουκά Παλαιοκρασσά, και Όνειρα σε ρόδες της Σοφίας Λιούλια. Τα τρία τελευταία μάλιστα καταπιάνονται με τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία, δίνοντας αφορμή και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση «Προκλήσεις και εμπόδια στην εκπαίδευση».

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία απονέμουν οι διεθνείς κριτικές επιτροπές που αποτελούνται από επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης, οι επιτροπές της European Children’s Film Association (ECFA – οι ταινίες με Βραβείο Καλύτερης Ταινίας είναι αυτόματα υποψήφιες για τα βραβεία καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας), η επιτροπή του Centre International du Film pour L’Enfance et la Jeunesse (CIFEJ), η επιτροπή του Καναλιού Βουλή Τηλεόραση (αποφασίζει για το Βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες” της Βουλής των Ελλήνων), η επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και η επιτροπή της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Επίσης βραβεία απονέμουν και τα παιδιά: η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και οι Ελληνικές Κριτικές Επιτροπές Παιδιών και Νέων, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης και κριτικής. 

Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Ταινιών Μεγάλου Μήκους είναι ο Αλέν Μπεργκαλά (Alain Bergala), κριτικός και πρώην αρχισυντάκτης των θρυλικών Cahiers du Cinema, σπεσιαλίστας στο έργο του Γκοντάρ και καθηγητής της Παιδαγωγικής του Κινηματογράφου στα Πανεπιστήμια της Σορβόννης, της Ρεν και της Γιέρ. Ο Αλέν Μπεργκαλά θα παραδώσει και ένα masterclass. 

Φέτος λειτουργούν για πρώτη φορά ξεχωριστές διεθνείς κριτικές επιτροπές για κάθε διαγωνιστικό τμήμα, ένα δείγμα της διεύρυνσης τόσο του προγράμματος όσο και της διεθνούς απήχησης του Φεστιβάλ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ/ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Θα προβληθούν 40 ακόμη ταινίες σε αφιερώματα και ειδικές προβολές, όπως:

2022 – Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο: Μια τολμηρή επιλογή ελληνικών ταινιών μικρού μήκους για ενήλικες που αγγίζουν ζητήματα της νιότης αλλά προορίζονται κυρίως για ενήλικο κοινό.

Ket & Docs: Αφιέρωμα στην πρόσφατη βελγική παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ για παιδιά μέσω του προγράμματος ανάπτυξης σεναρίου και παραγωγής ταινιών Ket & Docs, που διοργανώνει ο οργανισμός JEF για τον παιδικό κινηματογράφο.

ASIFA WORKSHOP GROUP – “Dreaming of a sustainable future”: Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του φετινού έργου της Ομάδας Εργαστηρίων της Διεθνούς Ένωσης Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων με θέμα την απειλή της Κλιματικής Αλλαγής.

Αφιέρωμα “Κλιματική κρίση και Περιβαλλοντική συνείδηση”: Επτά κινηματογραφικές ταινίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα εξαιτίας των αδιέξοδων πρακτικών της πάνω στον πεπερασμένο πλανήτη μας. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από εργαστήρια και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας. 

Μικρό αφιέρωμα στο Σλοβάκικο animation: Ο διακεκριμένος Σλοβάκος animator Martin Smatana επιμελείται ένα αφιέρωμα σε πρόσφατες ταινίες animation μικρού μήκους της χώρας του – μιας από τις παραγωγικότερες και πιο δημιουργικές κοινότητες animation της Ευρώπης. 

Zoom in European Children’s Films: επιλογή ευρωπαϊκών ταινιών, κλασικών ή  πολυβραβευμένων σε προηγούμενες διοργανώσεις κλπ.

22η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 

“CAMERA ZIZANIO” 

Η Camera Zizanio ξαναβρίσκει τον βηματισμό της μετά από δύο σκληρά χρόνια πανδημίας και περιορισμών. Η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η περιβαλλοντική καταστροφή και ο απεχθής πόλεμος μέσα στην Ευρώπη ορίζουν έναν ασταθή κόσμο. Η Camera Zizanio βασίζεται στη σταθερά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και του θεμελιώδους τετράπτυχου των αρχών του, βάσει των οποίων ιδρύθηκε πριν 25 χρόνια: «Παιδί, Ειρήνη, Παιδεία, Πολιτισμός» και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς ανταλλαγές και συνεργασίες, με τη συμμετοχή νέων από την Ελλάδα σε φεστιβάλ και κινηματογραφικά εργαστήρια στον κόσμο, την αποστολή ταινιών από
την Ελλάδα στο εξωτερικό, τις πολυεθνικές δράσεις. 

Στις προβολές της Camera Zizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες διακρίνονται σε τρία Διαγωνιστικά Τμήματα, Ελληνικών Ταινιών, Ευρωπαϊκών Ταινιών (όπου συμμετέχουν και ελληνικές) και Διεθνές. Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: παιδιών ως 12 ετών, παιδιών από 13 ως 16 ετών και  νέων 17 ως 20 ετών. Στα διαγωνιστικά τμήματα θα παρουσιαστούν 216 ταινίες από 53 χώρες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Εκτός από τα βραβεία των παιδικών κριτικών επιτροπών της Camera Zizanio (3 σε κάθε ηλικιακή κατηγορία), απονέμονται βραβεία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπ. Παιδείας, τον Συνήγορο του Παιδιού και τον βετεράνο σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη. Επίσης η Σχολή Σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ προσφέρει δύο πλήρεις υποτροφίες σπουδών σε νέους που θα διακριθούν στην κατηγορία 17 έως 20 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου προσφέρει μία υποτροφία ενός έτους σε νέους που θα διακριθούν στην κατηγορία 17-20 ετών.

SCHOOL CINEMA

Τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης με τον γενικό τίτλο School Cinema, δηλαδή εργαστήρια και άλλες δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Φέτος, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά ένας νέος συγκεντρωτικός χώρος για τα κινηματογραφικά εργαστήρια, το Θεματικό Πάρκο Ξυστρή του Δήμου Πύργου. 

Κεντρική δράση του χώρου αυτού θα είναι η εφαρμογή A Trip Around Europe – ένα βιωματικό ταξίδι στα ειδικά εφέ του κινηματογράφου: Μια δράση όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ειδικά εφέ του κινηματογράφου από τη θέση του πρωταγωνιστή, καθώς συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας διάρκειας πέντε λεπτών. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο εξοπλισμένο με κάμερες, φώτα, αισθητήρες κίνησης και ειδικό background δημιουργίας εφέ (greenscreen), τα παιδιά “μεταφέρονται” σε πραγματικό χρόνο σε διαφορετικά περιβάλλοντα με την βοήθεια υπολογιστών που χρησιμοποιούν εξελιγμένα λογισμικά, και βιώνουν εκ των έσω τη μαγεία των εφέ του κινηματογράφου αποκτώντας μια μοναδική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη! Το πρόγραμμα  συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Creative Europe MEDIA μέσω του προγράμματος Festival Network 2020, όπου συμμετείχε το Φεστιβάλ Ολυμπίας

Στο συνολικό πρόγραμμα του School Cinema περιλαμβάνονται φέτος περίπου 50 εργαστήρια. Ξεχωρίζει το γνωστό πολυεθνικό εργαστήριο “Mythos Project” που πραγματοποιείται φέτος για 12η συνεχή χρονιά. Λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ με παιδιά από το εξωτερικό που διαγωνίζονται στην Camera Zizanio μαζί με συνομηλίκους τους από τον Πύργο και την Ηλεία. Συγκροτούνται κινηματογραφικές ομάδες, οι οποίες μέσα σε πέντε μέρες καλούνται να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους πάνω σε ένα συγκεκριμένο θεματικό άξονα, διαφορετικό κάθε χρονιά. Η φετινή θεματική είναι τα Δικαιώματα της Γυναίκας. 

Η πόλη του Πύργου και τα περίχωρα αποτελούν το φυσικό ντεκόρ αυτών των ταινιών που στη συνέχεια ταξιδεύουν σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Στη διοργάνωση αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 100 παιδιά από 17 ευρωπαϊκές χώρες και θα δημιουργηθούν 10 με 12 ταινίες. Είναι το μακροβιότερο κινηματογραφικό εργαστήριο του είδους του στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το σημαντικότερο από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου, σύμφωνα με σχετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να πειραματιστούν με τα οπτικά και ειδικά εφέ στον κινηματογράφο, αλλά και με την ηχητική επένδυση ενός μικρού αποσπάσματος βουβής ταινίας (Οι βουβές ταινίες… μιλάνε!) δημιουργώντας όλους τους ήχους του αποσπάσματος (π.χ. βήματα, ανάσες, ήχους περιβάλλοντος) με το σώμα τους και διάφορα αντικείμενα ή μικρά μουσικά όργανα. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τον ηχητικό σχεδιασμό μιας ταινίας, καθώς και με τη διαδικασία του foley dubbing.

Εργαστήρια κινηματογραφικής κριτικής και ανάλυσης, που λειτουργούν στο πλαίσιο των παιδικών κριτικών επιτροπών του 25ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 22ης Camera Zizanio. 

Εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας: Παραγωγή ταινίας μυθοπλασίας, ταινίας ντοκιμαντέρ, Zizanimation, Rotoscoping animation, 3D γραφικά, ήχος κ.α.. Πολλά απ’ αυτά τα εργαστήρια καταλήγουν σε ολοκληρωμένη ταινία, ενώ άλλα προσφέρουν γνώσεις και ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν την ενασχόληση με τον κινηματογράφο και τις τεχνικές του. 

Εφηβική δημοσιογραφική ομάδα Zizanio News 365: Το εργαστήρι δημοσιογραφίας του Φεστιβάλ Ολυμπίας απευθύνεται σε παιδιά 12-18 ετών. Η λειτουργία του υποστηρίζεται από δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες, μοντέρ και άλλους ειδικούς – αλλά μόνο εσύ μπορείς να πεις αυτό που θέλεις! 

Καλλιτεχνικά εργαστήρια θεάτρου και μουσικής (Θεατρικό Παιχνίδι με την “Πάροδο”, Θεατρικός αυτοσχεδιασμός, Εργαστήρι Πολυφωνίας). 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τέταρτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες για επαγγελματίες του κινηματογράφου και για την ανάπτυξη του κινηματογράφου για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, αλλά και για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα. Μεταξύ των δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται: 

5th Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab: Επαγγελματίες κινηματογραφιστές παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Συμμετέχουν 10 προτάσεις. Οι δύο καλύτερες βραβεύονται με χρηματικά βραβεία από κριτικές επιτροπές της ΕΡΤ ΑΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ με χορηγίες σε είδος συμβάλλουν οι εταιρείες Authorwave, STEFILM Massive Productions και Νεανικό Πλάνο. 

Από το Εργαστήριο Pitching του Φεστιβάλ Ολυμπίας έχουν περάσει ταινίες όπως Το βανκούβερ της Άρτεμης Αναστασιάδου που συμμετείχε στο φετινό πρόγραμμα Generation της Berlinale, αλλά και ταινίες που περιλαμβάνονται φέτος στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ, όπως το Love you more than peanut butter της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου, που βραβεύτηκε και στο Φεστιβάλ της Δράμας και το Cat Postale του Ζαχαρία Μαυροειδή που κάνει πρεμιέρα στον Πύργο. Υπεύθυνες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου οι εκπαιδεύτριες Λίνα Γιαννοπούλου, Αγάθη Δαρλάση και Τζωρτζίνα Κακουδάκη. 

The ECFA Beat: Στρογγυλό τραπέζι που συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου, με αντικείμενο τον προγραμματισμό ταινιών στα εξειδικευμένα φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά και νέους. 

Locate the Locations: Μια εκπαιδευτική δράση του ΕΚΟΜΕ και του Φεστιβάλ Ολυμπίας για τον εντοπισμό παλιών και νέων κινηματογραφικών χώρων. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης Εκπαιδευτικές συναντήσεις με το ΕΚΟΜΕ.

Olympia PsychoΕdu – Κινηματογραφική Τέχνη και Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις: Παρουσίαση μιας σειράς ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων, με μέσο παρέμβασης ταινίες κατάλληλες για παιδιά και νέους. Οι παρεμβάσεις απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και γονείς με σκοπό οι ίδιοι, με προαιρετική τη συνδρομή των συνεργατών του Φεστιβάλ, να χρησιμοποιήσουν τη κινηματογραφική αφήγηση με τα παιδιά και τους εφήβους, εξυπηρετώντας έτσι ποικίλους εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς στόχους.

Σταφίδα, ο μαύρος χρυσός της Ηλείας: Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που υλοποιείται από το Νεανικό Πλάνο με τη χρηματοδότηση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Τέλος, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου Υπόθεση Σινεμά, του Αλέν Μπεργκαλά, προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής. Ένα κείμενο εμβληματικό για την κινηματογραφική εκπαίδευση, τις προοπτικές και τα εμπόδια μιας δημιουργικής ένταξης του κινηματογράφου στο σχολείο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Το σινεμά ως αναγκαίος παράγοντας δημιουργικής αναστάτωσης της καθημερινότητας του σχολείου. Με  θεωρητικές προσεγγίσεις αλλά και συμβουλές για την δημιουργική ανάλυση μιας ταινίας στη σχολική τάξη ή για την οργάνωση γυρισμάτων ενός σχολικού κινηματογραφικού εργαστηρίου. 

INFO

25ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

22η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ CAMERA ZIZANIO

(3-10 Δεκεμβρίου)

Η συμμετοχή στις προβολές και τις λοιπές δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν. 

Γενικές πληροφορίες για το φεστιβάλ: https://olympiafestival.gr/ 

Πληροφορίες για τις ταινίες των διαγωνιστικών προγραμμάτων: https://olympiafestival.gr/competition/

Ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ (10-18 Δεκεμβρίου): online.olympiafestival.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.