Categories: ΚΟΣΜΟΣ

COP26-Φον ντερ Λάιεν: H ΕΕ θα συνεισφέρει με 1 δισ. ευρώ στην παγκόσμια δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε από τη Σύνοδο COP26 για το κλίμα στη Γλασκόβη, ότι η ΕΕ θα συνεισφέρει 1 δις ευρώ στην παγκόσμια δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών (Global Forest Pledge).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, το πακέτο στήριξης για τα δάση, είναι διάρκειας πέντε ετών και προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Προορίζεται για να στηρίξει τρίτες χώρες στην προσπάθεια προστασίας, αποκατάστασης και βιώσιμης διαχείρισης των δασών.

«Τα δάση είναι οι πράσινοι πνεύμονες της γης. Πρέπει να τα προστατεύσουμε και να τα αποκαταστήσουμε. Με χαρά ανακοινώνω τη δέσμευση της ΕΕ να παράσχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την προστασία των παγκόσμιων δασών. Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ να ηγηθεί της παγκόσμιας αλλαγής για την προστασία του πλανήτη μας, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ».

Σημειώνεται πως τα 250 εκατομμύρια από το σύνολο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αφορά τα δάση στην λεκάνη του Κονγκό – τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή τροπικών δασών στον κόσμο, καλύπτοντας οκτώ χώρες (Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Μπουρούντι και Ρουάντα).

Η Επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε πως η συνεισφορά της ΕΕ «θα στηρίξει βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, καθώς και την διατήρηση της βιοποικιλότητας στις χώρες – εταίρους μας».

Όπως τόνισε, η ΕΕ θα συνεργαστεί με κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, αυτόχθονες λαούς και τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης.

«Το ότι εστιάζουμε στη λεκάνη του Κονγκό είναι μήνυμα που έρχεται την κατάλληλη στιγμή και αφορά την σημασία αυτής της μοναδικής περιοχής και του οικοσυστήματος της», υπογράμμισε.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA