Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Νέα προσπάθεια για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών κάνει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα κάνει σήμερα νέα προσπάθεια για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την προκήρυξη εκλογών για να αρθεί το αδιέξοδο για το Brexit έπειτα από τριάμισι χρόνια αναταραχής και αδιεξόδου.

Την ώρα που μία ακόμη προθεσμία για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά ανεκμετάλλευτη, το βρετανικό κοινοβούλιο και οι ψηφοφόροι παραμένουν διχασμένοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο, αλλά ακόμη και ως προς το αν, πρέπει να προχωρήσει το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε δεσμευθεί ότι το Brexit θα έχει τελειώσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου «πάση θυσία», ενώ δήλωνε ότι «καλύτερα να τον έβρισκαν νεκρό σε χαντάκι παρά να ζητήσει νέα αναβολή», τώρα, μετά την νέα τρίμηνη αναβολή που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ποντάρει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο για να αντιμετωπισθεί αυτό που χαρακτηρίζει «εφιαλτική παράλυση» που διαλύει την εμπιστοσύνη των Βρετανών προς την ηγεσία τους εμποδίζοντας οποιαδήποτε έκβαση του Brexit.

Αφού το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε χθες την πρότασή του για την προκήρυξη εκλογών, ο βρετανός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει σήμερα να περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο που προβλέπει την διενέργεια εκλογών τις 12 Δεκεμβρίου. Για την έγκρισή του, χρειάζεται απλή πλειοψηφία 320 βουλευτών στην 650μελή Βουλή.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχισθεί αυτή η παράλυση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε κατευθείαν σε εκλογές. Αυτό το Κοινοβούλιο δεν μπορεί πλέον να κρατήσει αυτήν την χώρα όμηρο».

Το αποτέλεσμα των πρώτων χριστουγεννιάτικων εκλογών στην Βρετανία από το 1923 είναι απρόβλεπτο: το Brexit έχει κουράσει και εξοργίσει τμήματα του εκλογικού σώματος, μεταβάλλοντας παραδοσιακές εκλογικές συμπεριφορές απέναντι στα μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Στο τέλος, οι ψηφοφόροι θα έχουν να κάνουν μία επιλογή ανάμεσα σε έναν ενισχυμένο Μπόρις Τζόνσον που θα προωθεί την συμφωνία του για το Brexit και μία υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν σοσιαλιστική κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευθεί μία συμφωνία διαζυγίου πριν από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εάν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα συνεχισθεί το αδιέξοδο.

Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσον όρο, αν και οι δημοσκόποι υποτίμησαν το ρεύμα υπέρ του Brexit το 2016 και παραδέχονται ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούν έχουν ξεπερασθεί στον πυρετό του Brexit.

Οταν η Τερέζα Μέι, προκάτοχος του Μπόρις Τζόνσον, στοιχημάτισε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την ισχνή πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο, το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να χάσει την κυβερνητική της πλειοψηφία και να αναγκασθεί να στηριχθεί για να κυβερνήσει στο μικρό προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP). Αυτό είχε ως συνέπεια να χάσει το στοίχημα του Brexit και την καταβαράθρωση της πολιτικής της καριέρας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης