Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Η απολογία του Παπακωνσταντίνου

Σήμερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απολογήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο λέγοντας «Δεν έχω κάνει καμία νόθευση, η ιστορία είναι στημένη, αλλά δεν ξέρω από ποιον» υπερασπιζόμενος τον εαυτό του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Αργότερα θα αρχίσουν να τον ρωτούν σχετικά με την υπόθεση.

Ο πρώην υπουργός συνέχισε κάνοντας επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και ευρύτερα στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τον «πέταξαν σαν τα σκυλί». Και συνέχισε να λέει πως στο στόχαστρο βρέθηκαν δύο άτομα, ο ίδιος και ο κ. Βενιζέλος με τη διαφορά ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δε συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση του Μαΐου του 2012.

Ακολουθεί η απολογία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου: 

Θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία. Την άνοιξη του 2010 με επισκέφθηκε ο πρέσβης κ. Μπίκας , η χώρα ηταν σε δύσκολη κατάσταση, δεχόμαστε επιθέσεις από κερδοσκόπους και έχουμε υπογράψει το πρώτο μνημόνιο με ένα δάνειο 110 εκατομμυρίων. Η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει με όποιο τρόπο. Π.χ φήμη υπήρξε από Λονδίνο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ.Μπίκας με συνδράμει με πληροφορίες. Ο ομόλογός του λοιπόν τον ενημέρωσε από τη Γαλλία για πληφορορίες σχετικά με έλληνες φορολογούμενους. Του είπε ο ομόλογος πως ο ΥΠ.ΟΙΚ Γαλλίας τα κατέχει τα στοιχεία και τα δυο υπουργεία των δυο χωρών να επικοινωνήσουν. 

Με είχε ενημερώσει τότε μάλιστα ο κ. Γεργακόπουλος, γ.γ Εσόδων, πως κυκλοφορεί μια λίστα και κάποιος θέλει χρήματα για να τη δώσει. Σε Eurogroup του καλοκαιριού πιάνω την Κριστίν Λαγκάρντ και της μεταφέρω τη συζητήση με τον κ. Μπίκα. Εκείνη επιφυλάσσεται και τον Ιούλιο στο επόμενο Eurogroup απαντά θετικά αλλά αυτά τα στοιχεία είναι κλεμμένα και δεν πρέπει να πείτε οτι τα πήρατε από μας και δε θα γίνει επίσημη χρήση. Μου έδωσε το όνομα γάλου αξιωματούχου να επικοινωνήσουμε. Καλώ τον κ. Πλασκοβίτη, γενικό γραμματέα του υπουργείου και μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη, εξελίχθηκε. Στις 16 Σεπτέμβρη σε διμερείς συναντήσεις στο Παρίσι, ο κ. Χαλαστάνης, πρέσβης στη Γαλλία, ενημερώνεται από εμένα να παραλάβει γρήγορα και εμπιστευτικά τη λίστα και να μου τη στείλει. Στις 29 Σεπτεμβρίου, με ενημερώνει η κ. Χατζή, η διεθύντρια του γραφείου μου, ότι ηρθε ένας φάκελος. Εκείνο το βράδυ, παρακάλεσα τη συζυγό μου να έρθει για να φάμε στο κέντρο. Εχω πολλή δουλειά και επιστρέφω στο γραφείο. Ηταν ένα cd χωρίς διακριτικά, όχι δηλαδή Γαλλική Δημοκρατία κλπ) με μια συνοδευτική επιστολή από αξιωματούχο του γαλικού ΥΠ.ΟΙΚ. Έλεγε, θα βρείτε συννημμένο ένα CD που μας ζητήσατε. Ούτε Ελβετία, ούτε λίστα, τίποτα από αυτά. Το βάζω στον υπολογιστή χωρίς να ξέρω τι έχω παραλάβει. Ανοίγω στην τύχη και βλέπω λίστα με ονόματα και ποσά. Στην τύχη, επαναλαμβάνω. Διαπιστώνω πως δεν ξέρω τι να κάνω. Το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω για Βρυξέλες. Μετά έφυγα για ΗΠΑ.

Το «παραθυράκι» της υπόθεσης

Τέλος, να σημειωθεί πως υπάρχει ενδεχόμενο να μην επιβληθεί καμία ποινή τελικά στον πρώην υπουργό -βάσει νόμου- γιατί από τότε που εκδηλώθηκε η υπόθεσή αυτή έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι έχει κλείσει η Βουλή εν όψει εκλογών. Δε γνωρίζουμε βέβαια τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια.

Πηγή: Τα Νέα

Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη